Globus

Italija

Iz zatvora izlazi na desetine šefova mafije, na slobodi već jedan od vodećih ljudi Cosa Nostre

22/04/2020
Francesco Bonura

U posljednjih nekoliko sedmica sudije su naredile da se iz zatvora puste i Vincenzino Iannazzo (65) i Rocco Santo Filippone (72), za koje se smatra da su šefovi kriminalne organizacije 'Ndrangheta

Desetine šefova mafija mogli bi biti oslobođeni iz zatvora širom Italije zbog rizika od zaraze virusom korona, nakon što su italijanske sudije oslobodile najmanje trojicu mafijaša starije životne dobi i odredile im kućni pritvor, piše italijanski list Espresso.

Italijanski list navodi da je sudija u Milanu naredio je da se oslobodi jedan od najuticajnijih šefova Cosa Nostre Francesco Bonura (78), koji je bio na odsluženju zatvorske kazne u trajanju od 23 godine.

Uslovi puštanja Bonure u kućni pritvor dozvoliće mu kretanje radi posjete ljekaru.

U posljednjih nekoliko sedmica sudije su naredile da se iz zatvora puste i Vincenzino Iannazzo (65) i Rocco Santo Filippone (72), za koje se smatra da su šefovi kriminalne organizacije ‘Ndrangheta.

Sudije su strahovale da bi zaraženost virusom korona mogla da bude fatalna za Filipponea jer boluje od teže kardiovaskularne bolesti.

Generalnio sekretar najvećeg sindikata policijskih čuvara OSAPP Leo Beneduci ocijenio je situaciju kao veoma alarmantnu.

“U italijanskim zatvorima nalazi se oko 12.000 članova kriminalnih organizacija. Pripadnici zatvorske policije počeli su da prijavljuju zatvorenike koji grle jedni druge, navodno sa ciljem povećanja mogućnosti da se zaraze i budu pušteni iz zatvora”, izjavio je Beneduci.

Odjeljenje zatvorske policije prosljeđuje interni memorandum, koji je list Guardian dobio na uvid, u kojem se od zatvorskih službenika traže imena zatvorenika koji boluju od konkretnih bolesti, a stariji su od 70 godina, jer su izloženi potencijalnim komplikacijama u slučaju zaraze virusom korona.

U italijanskim zatvorima trenutno se nalaze 74 šefa mafije koji su stariji od 70 godina i koji su ugroženog zdravstvenog stanja.

Predsjednik sicilijanske komisije za borbu protiv mafije Claudio Fava izrazio je zabrinutost da bi šefovi mafija mogli da pojačaju krizu u vezi sa virusom korona kako bi obezbijedili svoj izlazak iz zatvora.

Italijanski ministar pravde Alfonso Bonafede objasnio je da Vlada Italije nije donijela odluku o puštanju članova mafije i da će detaljnije provjeriti izvještaje.

Novinar i urednik lista Espresso Lirio Abbate upozorio je da bi se na ulicama, pored Covida-19, mogao naći i “virus mafije”, te da bi to bila “dupla epidemija čije se pojavljivanje ne smije dozvoliti”.

Abbate je trenutno pod zaštitom policije, nakon što je primio brojne prijetnje smrću od članova mafije.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.