Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

naoružavanje ukrajinaca

Iz zemalja EU stiže još oružja za Ukrajince, poručili su: Tu nije kraj našoj pomoći

FMgrau_XsAIsQa4

Također je rečeno da će osoblje nizozemske ambasade premjestiti iz zapadnoukrajinskog grada Lavova u Jaroslav, preko granice u Poljskoj, zbog pogoršanja sigurnosti

Nizozemska i Češka uputit će pomoć Ukrajini u oružju i streljivu, objavile su vlade dviju država.

Nizozemska će Ukrajini isporučiti 200 raketa protiuvazdušne odbrane što je prije moguće, poručila je nizozemska vlada u pismu parlamentu u subotu.

Također je rečeno da će osoblje nizozemske ambasade premjestiti iz zapadnoukrajinskog grada Lavova u Jaroslav, preko granice u Poljskoj, zbog pogoršanja sigurnosti.

Na osnovu zahtjeva Ukrajine “Nizozemska će obezbijediti 200 raketa protiuvazdušne odbrane Stinger”, navodi se u pismu, prenosi Reuters.

– Zajedno sa našim saveznicima, Ministarstvo odbrane ima za cilj da isporuku izvrši što je brže moguće – navodi vlada.

Rakete su dio opreme koju je Nizozemska već obećala ranije ovog mjeseca, uključujući puške, municiju, radarske sisteme i robote za otkrivanje mina.

Češka vlada odobrila je u subotu slanje oružja i streljiva u Ukrajinu u vrijednosti 8.57 miliona eura. Prema ministarstvu obrane, to uključuje strojnice, jurišne puške i drugo lako oružje. “Tu nije kraj našoj pomoći”, tvitalo je češko ministarstvo obrane.