Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iza mafijaške likvidacije Žarka Ćente i Saške Ludaka krije se filmska priča i veza s drugim ubistvom

ubistvo nis

Žarko Savić Ćenta (33) ubijen je jučer oko 11 sati u pucnjavi ispred kafića “Pandora” nadomak niške Palate pravde, dok je Aleksandar Barjaktarević (36), zvani Saško Ludak, ranjen, a preminuo je dva i po sata kasnije tokom operacije. Šta je pozadina likvidacije?

Po scenografiji nalik onoj u krimi filmovima, ili po omiljenoj metodi sicilijanske mafije, njih je hicima iz pištolja likvidirao za sada nepoznati ubica sa kacigom na glavi, koji je poslije ubistva pobjegao na skuteru sa pomagačem. Savić je pogođen u grudi i glavu sa tri metka i umro je na licu mjesta, dok je Barjaktarević izrešetan u grudi sa tri ili četiri hica, od kojih je jedan prošao kroz srce, piše “Blic”.

Ali, šta je bio povod kriminalnog obračun?

Pucnji u “Belvilu”

Policija ispituje mogućnost i da je ubistvo Barjaktarevića povezano sa ubistvom Aleksandra Stamenkovića (44), koje se dogodilo prošle godine u beogradskom naselju Belvil.

Stamenković je navodno bio u sukobu sa Barjaktarevićem. U Stamenkovića, koji je inače rođeni Nišlija, ubica je u naselju “Belvil” usred dana – naočigled brojnih stanara pa i djece – ispalio 11 metaka.

Da li je ovo ubistvo bilo motivisano ratom na narko tržištu – ostaje misterija.

Poznato je, međutim, da je Stamenković prethodno preživeo atentat u svom rodnom Nišu, u augustu 2008, kada je teško ranjen sa dva hica. Poznato je, također, i da je Barjaktarević 27. augusta prošle godine preživio pokušaj likvidacije kada mu je pod automobil podmetnuta bomba – a policija je tada razmtrala da li je ovaj napad bio osveta za ubistvo Stamenkovića.

Ostao bez lijeve noge

On je ostao bez jedne noge, a ranjeno je i dvoje prolaznika. I tada, kao i sada, sumnja se da je jedan od mogućih motiva napada učešće u obračunu u Mokranjčevoj ulici. Barjaktarević se nekada prezivao Anđelković, ali je u međuvremenu uzeo ženino prezime, što ukazuje da se možda brinuo za svoju bezbjednost.

Ubistvo “Pink Pantera”

Barjaktarević je jučer u 9:30 sati trebalo da se pojavi na suđenju kao optuženi za učestvovanje u obračunu u kojem je 2008. ubijen Marko Pavlović (22), a ranjena još jedna osoba. Barjaktarević je optužen za saizvršilaštvo u pokušaju teškog ubistva, i 2011. je nepravosnažno bio osuđen na tri godine zatvora, ali je presuda ukinuta i vraćena na početak.

Njemu je tada, dok se još prezivao Anđelković, suđeno u odsustvu, jer je bio u bjekstvu.

Jedan od optuženih za učešće u ovom ubistvu je i Marko Savić (38), rođeni brat Žarka Savića, pa se pretpostavlja da je on došao da bi vidio brata u sudnici. Međutim, suđenje je odloženo jer Marko, koji je po drugoj presudi u zatvoru u Leskovcu, zbog bolesti nije mogao da prisustvuje ročištu, pa su Žarko i Aleksandar otišli do “Pandore”, u koju obično navraćaju advokati i klijenti poslije suđenja. Ali ubica ih je po svemu sudeći pratio.

– Nema sumnje da se radi o profesionalno isplaniranoj likvidaciji. Ubica je sa pomagačem prošao skuterom dva kruga ulicama oko kafića, vjerovatno vrebajući trenutak kada će Savić i Barjaktarević krenuti iz lokala. Čim su izašli iz bašte, on im je pritrčao i zapucao na njih iz blizine pištoljem kalibra 9 milimetara. Savić je ubijen na licu mjesta, a Barjaktareviću su ljekari pokušali da spasu život, ali je izdahnuo na operacionom stolu.

Kafić je u momentu pucnjave bio prepun.

Bjekstvo na skuteru

– Čulo se pet, šest hitaca. Isprva niko nije znao o čemu se radi, kada su gosti kroz prozor lokala ugledali beživotna tijela dvojice mladića. Konobarica se šokirala vidjeviši stravičan prizor, dok su gosti, među kojima je bilo i majki sa djecom, čučnuli i spustili glave, da slučajno neki metak ne zaluta. Neki kažu da je viđen čovjek sa kacigom na glavi kako je protrčao ulicom. Bilo je strašno – kaže jedan od gostiju kafića.

Prema nezvaničnim informacijama, ubicu je pomagač na skuteru čekao odmah iza ugla, ispred obližnje pumpe koja ne radi. On je stavio pištolj ispod majice, sjeo na motor, i pobjegli su ulicom Kralja Stefana Prvovenčanog u pravcu crkve Svetog Luke.

Policija je stigla gotovo odmah, za manje od pet minuta, i dala se u potragu za ubicom. Barjaktarević, koji je davao znakove života, prebačen je u KC u Nišu i hitno operisan, ali su povrede bile fatalne jer mu je jedan metak prošao tačno kroz lijevu stranu srca.

– Pacijent je dovezen bez pulsa i tenzije sa tri ili četiri ustrijelno-prostrijelne rane u predjelu grudnog koša. Reanimiran je, uspostavljen je rad srca. Uveden je u operacionu salu gdje su ga operisali opšti, grudni i kardio hirurg. Najteža povreda je bila prostrijelna rana lijeve strane srca, kuda je metak prošao. Urađeno je ušivanje srca, ali je u toku operacije pacijent preminuo – kazao je za “Blic” direktor Urgentnog centra KC u Nišu dr. Miodrag Lazić.

Policija: Intenzivno radimo na rasvjetljavanju

“U saradnji sa nadležnim tužilaštvom Policijska uprava u Nišu preduzima sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti. U toku je intezivni rad u cilju rasvjetljavanja jučerašnjeg dvostrukog ubistva”, kazali su u Policijskoj upravi u Nišu.