Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izašao iz zatvora nakon 10 godina i odmah napao interventnu policiju

pintaric

Darko Pintarić (39) proveo je trećinu svog života po zatvorima, a nakon posljednjeg zatvorskog staža od jednog desetljeća provedenog u komadu u kaznionici u Lepoglavi nije dugo izdržao na slobodi. Naime, Pintarić je mjesec dana od izlaska na slobodu opet uhićen i to zbog prijetnji smrću interventim policajcima dok je sa 2,68 promila alkohola u krvi pokušavao ući na stadion gdje se odigravao nogometni sraz između Dinama i Hajduka, piše “Jutarnji list”.

– P…. vam materina. Jel vi znate tko sam ja? Pogledajte, ja sam odležao u Lepoglavi i Remetincu, i vas dvoje ću odležati i neću na ovome stati, naći ću vas i ubiti. Jel’ vi znate ko sam ja? Onda ćete vidjeti što će vam se dogoditi – govorio je tog 22. aprila Pintarić policajcima pritom im mašući rješenjem o izdržavanju kazne. Osim upućenih prijetnji šarolikog spektra, Pintarić je u jednom trenutku zamahnuo rukom prema policajcu koji se, srećom, izmaknuo na vrijeme. Ujedno mu je u nastaloj gunguli uspio istrgnuti UKW vezu s prsluka. Uzrujan što je ulisičen i svladan, Pintarić je nastavio s prijetnjama uz opasku da “dobro pamti lica, da će svima sredit otkaz…”.

Zbog svega izrečenog, Pintarić je danas u lisicama doveden na Općinski kazneni sud u Zagrebu gdje mu je počelo suđenje.

 – Priznajem krivnju. Taj dan proveo sam po kafićima s društvom, a navečer sam otišao s prijateljima na utakmicu. Na ulasku na stadion interventni policajci su me izdvojili sa strane i dali mi da pušem da vide jesam li pijan. Napuhao sam koliko sam napuhao, da bi me jedan od policajaca tada palicom počeo lupkati po ramenu. Njemu je to vjerojatno bila šala jer nisu to bili jaki udarci, a ja sam to shvatio kao provokaciju. Prebacilo me u glavi.
Dopuštam da sam rekao one riječi iz optužnice i bila je to neprimjerena reakcija. Ali, proveo sam skoro 11 godina u Lepoglavi gdje riječi “ubit ću te” nisu strane. Žao mi je što se to shvatilo kao prijetnja, ali ni na koji način nisam mislio prijetiti, a kamoli da bih te prijetnje ostvario – pravdao se Pintarić napominjući da zbog zatvorske prošlosti ima manji prag tolerancije na alkohol od ostalih.

Kobnog dana kad je konzumirao alkohol, pio je i nekoliko vrsta lijekova koje zbog problema s ovisnošću od kokaina i heroina pije unazad 20 godina.

Na upit tužiteljstva je li znao da ne smije miješati alkohol s lijekovima i je li mu se još kad smračilo s obzirom na inicijalne tvrdnje, Pintarić je odgovorio da nije nikada pitao doktora za kontraindikacije s lijekovima te da mu se znalo dogoditi da se zbog overdosea sruši.

Do sad je prikupio preko 25 kaznenih djela od čega su uglavnom imovinski delikti poput krađa i razbojništava, a u svojem kriminalnom opusu ima i krivotvorenje isprava.

Iako je odvjetnik u Pintarićevo ime zatražio da ga se pusti iz pritvora u kojem je završio početkom novembra nakon što je prekršio izrečenu mjeru javljanja u policijsku postaju, raspravna sutkinja je taj prijedlog odbila jer joj, između ostaloga, njegova prošlost nije ulijevala povjerenje da će se na idućoj raspravi doista i pojaviti.

Pintarić do daljnjega ostaje iza rešetaka, a idući puta biti će saslušani policajci koje je na stadionu “počastio” uvredama i prijetnjama, te vještak psihijatar Davor Zdunić koji dobro poznaje Pintarićevu anamnezu od ranijih vještačenja. Je li Pintarić bio neubrojiv ili smanjeno ubrojiv dok je u visokom stupnju alkoholiziranosti prijetio policajcima na stadionu, doznat će se iduće sedmice.