Globus

Hrvatska

“Izašao je iz auta i ponavljao u šoku: Bože, šta sam uradio?”

12/07/2019

Auto je bio stiješnjen među naplatnim kućicama i svi se slažu da je u takvim uvjetima bilo iznimno zahtjevno izvlačiti ljude

Vozač (35) BMW-a na naplatnim se kućicama kod Sv. Helene na autocesti A4, bez kočenja, zabio u Škodu u kojoj su bili roditelji i dijete. Otac (38) i sin (6) su kritično…

Dogovor je bio da, šta god bilo, prvo spašavamo dijete. A onda smo došli tamo. Bio je to pravi haos. Do djeteta nismo mogli doći, počeli su tako vatrogasci DVD-a Sv. Ivan Zelina, njih sedam, ispovijest o svom najtežem spašavanju u zadnjih deset godina.

Plan koji su osmislili putem morali su zaboraviti. Od prizora na mjestu nesreće prošla ih je jeza. U nesreći na naplatnim kućicama Sveta Helena na A4 u četvrtak je teško povrijeđeno troje ljudi, dvoje roditelja i dijete, koje su prevezli u bolnicu. Kako doznajemo iz bolnica, otac (38) i dječak (6) bore se za život, majka (38) je stabilno, pišu 24sata.hr.

Sina i oca, obojicu u vrlo teškom stanju, operisali su u KBC-u Zagreb, a majka se nalazi u KB-u Dubrava. Riječ je o, kako doznajemo, australskim državljanima, a vozač koji je naletio na njih hrvatski je državljanin. Oca i sina dovezli su na Rebro s teškim, za život opasnim povredama, sad se nalaze na intenzivnoj njezi i doktori, kako se može čuti, vjeruju u njihov oporavak. Majka je zadobila teške povrede glave i grudnoga koša, no potrebe za operacijom nije bilo, pri svijesti je i oporavlja se. Njeno je stanje stabilno.

Zagrebačka policija u petak je objavila da se vozač (35) BMW-a neprilagođenom brzinom zabio u Škodu, čiji je vozač (38) usporavao ispred naplatne kućice zbog zaustavljenog Audija ispred njega. Nakon što se vozač BMW-a zabio u njih, Škoda je odletjela u betonski zid, a zatim i u dvije naplatne kućice prije nego što je udarila u stražnji dio Audija, kojim je upravljao 32-godišnjak.

Udarac je naplatnu kućicu odbacio na Ford poljskih registracija koji je vozio 49-godišnjak.

Internetom je u petak počela kružiti snimka strašne nesreće. Na njoj se vidi kako vozač BMW-a velikom brzinom dolijeće i udara u vozilo ispred sebe, gura ga u zid i okreće se na bok.

Nakon nesreće vozač BMW-a je, pričaju svjedoci, nepovrijeđen izašao iz vozila te se u panici i izbezumljen držao za glavu.

– Bože, što sam uradio? – u šoku je ponavljao. Iako je automobil udario u stranu na kojoj je sjedila, radnica naplatne kućice koja je bila u kućici, nasreću, nije povrijeđena.

Vatrogascima je trebalo 20 minuta da iz smrskanog vozila izvuku bračni par s djetetom.

– Bili su u vrlo lošem stanju. Ne mogu uopće odrediti kome je bilo gore. Strašna scena. Ipak, trebalo je prvo izvući ženu pa tek onda muškarca, da bismo na kraju došli do djeteta – govore nam vatrogasci.

– Auto je bio stiješnjen među naplatnim kućicama i svi se slažu da je u takvim uvjetima bilo iznimno zahtjevno izvlačiti ljude. Svi su bili bez svijesti, a dijete je tek povremeno dolazilo k sebi – rekao je vatrogasni zapovjednik Kristijan Koščec (25). Već su putem dobili informaciju da se radi o porodici, o mami, tati i sinu školske dobi. Hitna pomoć već je bila tamo i doktori su im davali precizne upute kako da ženu izvuku da je ne bi dodatno povrijedili.

Išlo se malo pomalo. Svakih nekoliko trenutaka začuli bi se bolni vapaji dječačića kojeg su koferi iz smrskanoga gepeka totalno stisnuli uz očevo sjedište.

“Boli, boli”, bile su riječi dječaka koje su svima slomile srce.

S alatom za rezanje lima i hidraulikom, svaki su atom snage uložili u spašavanje porodice. Uspjeli su izvući majku, a potom su, opet uz dogovor s doktorima, izvlačili muškarca. Uspjeli su. Napokon su mogli doći do djeteta. Baš je tad otvorio oči. Ponovno je zajecao da ga boli. Dragutin Koščec (62) prvi mu je prišao.

– Shvatio sam da dječak zna nešto malo hrvatskog jezika. Nisam bio siguran koliko će me razumjeti, ali pogledao sam ga ravno u oči i rekao mu: ‘Ma samo ti meni čvrsto stisni ruku i vidjet ćeš da će sve biti u redu. Sve ćemo riješiti, ništa se ne brini, spasit ćemo mi i tebe, i tatu, i mamu. Samo se čvrsto drži’ – rekao je Dragutin, najstariji dobrovoljni vatrogasac u Zelini. Ostali vatrogasci jedva svladavaju emocije pri prisjećanju na spašavanje. Dragutin kaže kako mu se čini da je dječak shvatio bit njegovih riječi i malo se uspio smiriti.

– Nismo mi tamo ništa posebno razmišljali ni kalkulirali. Kao roboti… Znaš točno što moraš napraviti da spasiš ljude i baciš se na posao. Svaka sekunda je dragocjena i samo radiš i radiš. E, ali onda dođeš kući nakon svega, i tad je šok. Tek tad postaneš svjestan cijele te situacije. Sjetiš se svoje djece i pomisliš na onu koju si spasio i pitaš se kako je njima, kako je cijeloj porodici – rekao je Alan Puhelek (41). Cijelu akciju spašavanja izveli su u najkraćem mogućem vremenu. Kažu da nisu ni mogli brže i bolje te da su iznimno zadovoljni kako je sve prošlo. Policija je u petak još provodila obradu. Vjerojatno će protiv vozača BMW-a podnijeti kaznenu prijavu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.