Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izaslanik UN-a: Počinju pregovori sa sirijskom opozicijom

Staffan de Mistura

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan de Mistura je izjavio da bi u nedjelju mogli započeti pregovore sa sirijskom opozicijom.

De Mistura je potvrdio da bi u nedjelju mogao početi pregovore sa predstavnicima sirijske opozicije koji se nalaze u Ženevi.

Inače, u Ženevi su danas počeli novi mirovni pregovori, na kojima učestvuju predstavnici režima Bashara al-Assada, delegacija sirijske opozicije, kao i međunarodni posrednici, u pokušaju da se pronađe konačno rješenje za zustavljanje rata u Siriji koji traje od 2011. godine.

Kako je planirano, predstavnici sirijskog režima i opozicije će tokom pregovora biti u posrednom kontaktu bez vođenja direktnih pregovora za istim stolom. Očekuje se i da specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda Staffan de Mistura, koji je poslao pozivnice za učešće na pregovorima, održi odvojene sastanke s predstavnicima i skupinama.

Dnevni red mirovnih pregovora u Ženevi čini provedba mape puta dogovorene ranijom rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a. Prema toj mapi puta, pod upravom Sirijaca tokom prvih šest mjeseci, odnosno do juna 2016. godine, strane u zemlji bi trebale okončati pregovore i formirati prijelaznu vladu, te u međuvremenu postići potpuno primirje na terenu. Također, u periodu od 12 mjeseci bio bi pripremljen novi Ustav i održani slobodni izbori.

Prvi korak ka okončanju rata načinjen je 30. juna 2012. godine, ali ženevski dokument koji je bio rezultat tadašnjih pregovora nikada nije implementiran. Nakon tih pregovora dolazi do dviju novih rundi mirovnih pregovora, koji su propali zbog neslaganja o političkoj sudbini Assada.