honduras

Izbila pobuna u zatvoru, ubijeno najmanje 18 osoba

gonduras

Nakon što su vlasti te zemlje prije nekoliko dana proglasile vanredno stanje u zatvorima širom zemlje, te donijele odluku da se civilna uprava nad zatvorima preda specijalnoj komisiji pod vodstvom vojske i policije, u zatvoru u gradu Tela nastala je pobuna

Najmanje 18 osoba je poginulo, a 16 povrijeđeno u pobuni koja je izbila u zatvoru na sjeveru Hondurasa.

Nakon što su vlasti te zemlje prije nekoliko dana proglasile vanredno stanje u zatvorima širom zemlje, te donijele odluku da se civilna uprava nad zatvorima preda specijalnoj komisiji pod vodstvom vojske i policije, u zatvoru u gradu Tela nastala je pobuna.

Glasnogovornik komisije koja je preuzela upravljanje zatvorima Jose Coello izjavio je kako nova komisija još nije preuzela dužnost kada je izbila pobuna u zatovru u Teli.

“U pobuni je poginulo najmanje 18 osoba, 16 je povrijeđeno. U zatvor su poslane snage sigurnosti kako bi ugušile pobunu. U vezi s slučajem je pokrenuta istraga”, rekao je Coello.

Očekuje se da će uvođenje novog sistema upravljanja nad zatvorima trajati oko šest mjeseci, a zvaničnici navode kako je cilj da se iz zatvora iskorijene korupcija i nasilje.