Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protesti u Francuskoj

Izbili sukobi u Parizu, policija na demontrante ispalila suzavac

francuska protesti suzavac (4)

Okupljeni demonstranti uzvikuju “Macron, ostavka”

Pripadnici snaga sigurnosti Francuske intervenisali su korištenjem suzavca na demonstrante koji su se od jutros počeli okupljati u Aveniji Champs-Elysees u Parizu, javlja Anadolu Agency (AA).

Okupljanje građana na protestima “žutih prsluka” koji se održavaju svakog vikenda od sredine novembra i koji su primorali Vladu Emanuela Macrona da odustane od planova da poveća porez na goriva, počelo je jutros.

Demonstarnti su pokušali probiti policijske barikade, na što su pripadnici snaga sigurnosti intervenisali korištenjem suzavca i palica.

U Parizu je tokom protesta prethodnih dana uhapšeno najmanje 317 osoba.

U Aveniji Champs-Elysees, gdje se okupljaju demonstranti, iz predostrožnosti su zatvorene prodavnice, restorani i banke.
Zbog protesta danas će biti zatvoren i Eiffelov toranj. Otkazani su i programi u operama Garnier i Bastille.

Okupljeni demonstranti uzvikuju “Macron, ostavka”.

U cijeloj zemlji mobilizovano 89.000 policajaca, što je znatno više od 65.000, koliko ih je bilo na francuskim ulicama prošlog vikenda. Samo u Parizu je mobilizovano 8.000 policajaca. Na terenu je i 12 oklopnih vozila.

Prošlog vikenda više od 130 ljudi je povrijeđeno i više od 400 uhapšeno u najgorim uličnim nemirima u Francuskoj u posljednjih nekoliko decenija.

Francuski premijer Edouard Philippe potvrdio je kako je tokom protesta “žutih prsluka” u Parizu do sada privedena 481 osoba, medju kojima je za 211 njih određen pritvor.

Philippe je na konferenciji za novinare potvrdio informaciju da je broj privedenih osoba tokom protesta u Parizu povećan na 481.

Od početka protesta “žutih prsluka” u neredima su poginule tri osobe, dok ih je 1.043 povrijeđeno, a 1.424 uhapšeno.