Globus

sporna granica na himalajima

Izbio sukob kineskih i indijskih vojnika, najmanje je 20 mrtvih

16/06/2020

Indijske i kineske trupe povukle su se u područjima u kojima je došlo do sukoba, navodi se u saopćenju, javio je Reuters

Indijska vojska saopćila je u utorak da je 20 njenih vojnika poginulo nakon “nasilnog sukobljavanja” s kineskim vojnicima na spornoj himalajskoj granici, u jednom od najtežih incidenata između dvije zemlje u posljednjih nekoliko decenija.

U saopćenju, vojska navodi da je 17 teško ranjenih indijskih vojnika podleglo povredama, pored oficira i dva vojnika koji su ranije umrli.

Indijske i kineske trupe povukle su se u područjima u kojima je došlo do sukoba, navodi se u saopćenju, javio je Reuters.

Vojni predstavnici obje strane sastali su se kako bi ublažili napetosti, navodi se u saopćenju indijske vojske objavljenom u New Delhiju.

– Tokom procesa de-eskalacije koji je bio u toku u dolini Galwan, nasilno sučeljavanje desilo se sinoć uz žrtve na obje strane. Na indijskoj strani živote su izgubili oficir i dvojica vojnika – izjavio je vojni portparol, pukovnik Aman Anand.

– Visoki vojni zvaničnici dvije strane trenutno se sastaju na mjestu incidenta kako bi umirili situaciju – kazao je.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian izjavio je na brifingu za novinare da su indijske snage dva puta izvele „provokativne napade“ preko granice, što je dovelo do „ozbiljnih graničkih sukoba“

Eskalacija sukoba između dva azijska diva došla je u jeku napora na ublažavanju napetosti u graničnoj regiji, prenosi dpa.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.