Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbjeglice opet probile kordon, policija uzvratila šok bombama

h_52135949

Oko hiljadu izbjeglica je u subotu na dva mjesta probilo kordon policije na makedonsko-grčkoj granici i veći dio njih je uspio da se domogne Đevđelije.

Izbjeglice su policijski kordon probile na mjestima gdje nema bodljikave žice, javio je reporter Tanjuga. Policija je neke od njih uspjela da vrati, ali je većina prošla, iako su bezbjednosne snage upotrijebile šok-bombe.

Na makedonsko-grčkoj granici u protekla 24 časa propušteno je 826 izbjeglica, među kojima je bilo 163 djece, od kojih 25 bez pratnje roditelja, rekao je Ivo Kotevski, portparol makedonskog MUP-a.

Kotevski je istakao da je u čudu kako su ta djeca uopšte stigla do Makedonije i kako je moguće da ih Grci ništa nisu pitali.

“Sve to je pomalo nevjerovatno, ali nažalost istinito”, rekao je Kotevski Tanjugu.

Komentarišući tvrdnje medija da je makedonska policija u protekla dva dana primjenjivala silu prema migrantima, Kotevski je rekao da to nije tačno, te da oni imaju nalog da ne djeluju ofanzivno, već samo da čuvaju granicu.

On je podsjetio da je juče jedna veća grupa migranata bacala kamenje na policiju, pa su oni bili prinuđeni da se brane koristeći šok-bombe.

“Prema migrantima se postupa humano i sve ovo na granici preduzeto je, jer Makedonija realno nema kapacitet da ih propušta u masi u kojoj oni nadolaze”, rekao je Kotevski.

h_52135911

Inače, uladno vrijeme, kiša i vjetar, u subotu su dodatno povećali dramu izbjeglica nedaleko od prijelaza Bogorodica, nasuprot grčkoj teritoriji.

Policija novinarima ne dozvoljava razgovor sa izbjeglicama, koji traže da novinari isključe kamere i prestanu da ih snimaju jer, kako kažu, nisu životinje.

Izbjeglice su izmučene, od policije traže da ih propuste, a od novinara pomoć i zaštitu. Uslovi za njihov boravak na ničijoj zemlji su veoma loši. Na raspolaganju imaju desetak montažnih toaleta i cisternu s vodom.

Volonteri UNHCR-a su im dijelili hranu, a pripadnici makedonske policije tvrde da se, upravo u tim trenucima, kada su prisutni i predstavnici nevladinih organizacija, izbjeglice pretvaraju i pokušavaju da predstave svoju dramu većom nego što ona objektivno jeste.

Cijeli prizor dodatno potresnim čine stalne molbe starijih i djece da im se omogući prolaz. Pripadnici policije sa štitovima povremeno utočište od nevremena nalaze u improviziranim šatorima.

Grčko-makedonska granica će i u subotu, prema ranijoj odluci Vlade Makedonije, ostati zatvorena za masovan prolazak izbjeglica sa Bliskog istoka koje stižu iz Grčke i biće omogućeno samo kontrolisano propuštanje, prije svega ranjivih osoba koje u grupama idu dalje prema Željezničkoj stanici u Đevđeliji.

Istovremeno, bugarska vojska će se rasporediti na granici sa Makedonijom i Grčkom, zbog alarmantne situacije sa migrantima. Ministarstvo odbrane Bugarske predložiće konrektne mjere da bi MUP ove zemlje mogao da obezbijedi državnu granicu, javili su makedonski mediji.

h_52135987

Makedonija je u četvrtak, 20. avgusta, zbog velikog priliva izbjeglica proglasila vanredno stanje u pojasu južne i sjeverne granice, sa Grčkom i Srbijom.

U subotu rano ujutro sa Željezničke stanice u Đevđeliji je za Tabanovce krenuo voz sa oko 300 migranata. Tokom dana je najavljeno više vanrednih vozova za transport migranata iz Đevđelije.

UNHCR je izrazio spremnost da obezbijedi pomoć vladama Makedonije i Grčke da se izbore sa nastalom situacijom na granici.

Visoki komesar za izbjeglice Antonio Gutieres je u vezi sa nastalom situacijom telefonom razgovarao sa makedonskim ministrom spoljnih poslova Nikolom Poposkim od koga je dobio uvjeravanja da granica ubuduće neće biti zatvorena.

UNHCR je saopštio da ima razumijevanja za pritisak sa kojim se Makedonija suočava kao i za legitimnu zabrinutost za bezbjednost države i apeluje da vlada uspostavi mehanizme neophodne za organizovano upravljanje granicama koje će voditi računa o zaštiti izbjeglica.

https://www.youtube.com/watch?v=U9ABn-S3BvE