Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbjeglice opisale sav užas u Mosulu: ISIS civilima lomi noge i ruke (VIDEO)

Mosu2l

Iračko-kurdska ofanziva na Mosul nastavljena je i u proteklim danima, a izbjeglice koje su uspjele napustiti ovaj grad koji se nalazi pod opsadom, svjedoče o užasima koje su prošli i torturama koje provodi Islamska država (ISIS), piše Russia Today.

Nešto više od 25 kilometara od Mosula nalazi se kamp u kojem trenutno živi preko 10.000 izbjeglica koje su uspjele pobjeći iz Mosula.

Mnogi od njih ističu da je Islamska država brutalna u svojim ratnim metodama usmjerenim prema civilnom stanovništvu, ali i da iračke snage malo šta čine da pomognu ljudima koji žele napustiti Mosul.

“ISIS civilima lomi noge i ruke. Čine to kako bi ih spriječili da napuste grad. Koriste civile i kao živi štit u borbama protiv iračke vojske. Kada smo bježali iz Mosula vladala je velika pometnja. Jedna žena je nosila bebu koja joj je ispala iz naručja i pala u rijeku. Niko se nije okrenuo, jer su svi samo željeli pobjeći”, istakle su izbjeglice u razgovoru za Russia Today.

Izbjeglice su posvjedočile i da su se ISIS-ovi borci skrivali među civilima kako bi se pokušali zaštiti od zračnih udara.

“Kada su zračni udari pogađali njih, pogađali su i nas. Ukoliko bi neko od civila uspio pobjeći iz Mosula ISIS-ovi militanti su terorizirali njihovu rodbinu koja je ostala u gradu. Mnogim ljudima se odsječene glave”, ispričale su izbjeglice.