Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbjeglice probile policijski kordon i pješice se zaputile u Austriju

izbjeglice3

Oko 500 izbjeglica koje su bile u vozu u Mađarskoj probili su policijski kordon i pješice se uz prugu zaputili ka Austriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Policija je zatvorila vagone u kojima su se nalazili izbjeglice u pokušaju da spriječe njihov izlazak. Međutim, oni su izašli iz voza i probili policijski kordon te uz prugu pješačili oko šest kilometara. Njihovo kretanje nije ometalo normalno odvijanje željezničkog saobraćaja.

izbjeglice1

Kako su za AA kazali neki od migranata, policija je intervenisala suzavcem i pendrecima ali su i oni “odgovorili kamenicama koje su pronašli na šinama.”

“Mi nemamo problema sa Mađarima kao ni sa policijom te zemlje. Mi smo kupili karte za Austriju i Njemačku. Tamo želimo ići. Ne želimo ići u kampove”, kazao je jedan od njih.

U sukobima sa policijom povrijeđen je i jedan 60-godišnjak.

izbjeglice2

Mađarska je prije nekoliko dana obustavila željeznički saobraćaj u glavnom gradu te zemlje u cilju sprječavanja brojnih migranata da se prebace do Austrije i Njemačke. Migranti negoduju te ne žele napustiti stanicu jer tvrde kako imaju dokumente te ispravne vozne karte.