Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Izbjeglice tokom noći ilegalno prelazile granicu

18/09/2015

Izbjeglice su tokom noći ilegalno prelazili i slovensko-hrvatsku i srbijansko-hrvatsku granicu, javljaju strani mediji, pa tako slovenski mediji navode da je u toj zemlji u ilegalnom prelasku ‘zelene granice’ tokom noći uhvaćeno stotinjak osoba, dok američki mediji navode da su i iz Srbije kroz polja izbjeglice i dalje tijekom noći ulazili u Hravatsku.

Britanska agencija Reuters, izvještavajući o zatvaranju hrvatskih graničnih prijelaza, navodi kako je nejasno na koji način hrvatska policija namjerava zaustaviti migrante, od kojih su mnogi izbjeglice iz Sirije, od ulaska u zemlju preko polja mimo službenih graničnih prijelaza.

Agencija Tanjug prenosi da je stotinjak izbjeglica sa srbijanske strane granice kod Bezdana, nakon što je u četvrtak navečer Hrvatska zatvorila granične prijelaze, prvo razapelo šatore kako bi tu prenoćili no prebačeni su nakon toga autobisima u prihvatni centar te na tom prijelazu sada nema nikoga

Slovenski državni vrh najavio je da će se u 17 sati održati vanredna sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost nakon što je u noći na petak u zemlju ilegalno ušao veći broj izbjeglica, po neslužbenim procjenama oko 300, koji su se prije nalazili u Hrvatskoj, potvrdili su izvori u vladi.

Policija je u petak ujutro potvrdila da je 150 migranata i izbjeglica koji su skinuti s međunarodnog voza koji je iz Beograda preko Zagreba vozio za Zuerich privremeno smješteno u centar za strance u Postojni.

Oni su prebačeni u Postojnu nakon višesatnog čekanja u vagonima i neuuspjeha u pregovorima da budu odmah vraćeni u Hrvatsku, javljaju mediji. U centru za strance u Postojni se smještaju osobe koje u Sloveniji nisu zatražile azil, a čekaju na postupak predaje državama iz kojih potječu ili na odlazak u treće, sigurne zemlje.

Zajedno s izbjeglicama iz Dobove u centru je sada nešto više od 200 osoba kojima se po pravilima centra naplaćuje 20 eura dnevno za boravak. U centru u Postojni izbjeglice su ove godine do sada prosječno provodile 17 dana, objavila je policija.

Slovenska policija najavlje da će postupak readmisije 150 izbjeglica i azilanata koji su sada u Postojni, a došli su iz Hrvatske, danas nastaviti.

Osim ove skupine u Sloveniju je iz Hrvatske uprkos pojačanoj policijskoj kontroli “zelene granice” preko noći ušao manji broj izbjeglica, najviše kod Brežica, gdje ih je uhvaćeno stotinjak, javljaju slovenski mediji.

Uz neke ocjene da se Slovenija dobro snašla u dolazećem valu izbjeglica koji su nakon što im je onemogućen ulazak u Mađarsku odabrali rutu preko Hrvatske i Slovenije, na svom putu za srednjeeuropske i skandinavske države u slovenskim je medijima prisutno i dosta kritika koje tvrde suprotno, te navode da je politika uglavnom na retoričkoj razini iznosila da je spremna za val i da će pri tom uz uvažavanje nacionalnih interesa zbog sigurnosti iskazati i huumano postupanje prema izbjeglicama.

Britanska agencija Reuters, izvještavajući o zatvaranju hrvatskih graničnih prijelaza, navodi kako je nejasno na koji način hrvatska policija namjerava zaustaviti migrante, od kojih su mnogi izbjeglice iz Sirije, od ulaska u zemlju preko polja mimo službenih graničnih prijelaza

Ljubljansko “Delo” tako jutros u glavnom komentaru navodi da je evropska politika koja se odnosi na azil i izbjeglice u potpunosti zakazala i da bi se zemlje kroz koje izbjeglice prolaze same morale dogovoriti o humanom tranzitu onih koji žele na svoje konačne destinacije, a ostale prihvatiti u svojoj sredini i dobro ih zbrinuti.

Izjave slovenskih dužnosnika da je zemlja dobro pripremljena na val izbjeglica, te da će s njima postupati humano pokazale su se varljivima navodi vodeći slovenski dnevni list u komentaru, te dodaje da je “sasvim iluzorno” očekivati mogući cjelovit europski dogovor na krizu s izbjeglicama.

Agencija Tanjug prenosi da je stotinjak izbjeglica sa srbijanske strane granice kod Bezdana, nakon što je u četvrtak navečer Hrvatska zatvorila granične prijelaze, prvo razapelo šatore kako bi tu prenoćili no prebačeni su nakon toga autobisima u prihvatni centar te na tom prijelazu sada nema nikoga.

Prema Tanjugu sa srbijanske strane granice na Bajakovu koji je jedini otvoren za promet višekilometarska je kolona kamiona od naplatne rampe do granice.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.