Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbjeglice u Njemačkoj prelaze na kršćanstvo kako bi lakše dobili azil (FOTO)

izbjeglice prelaze u krscanstvo (1)

Veliki broj muslimanskih migranata prelazi u kršćanstvo nadajući se da će na taj imati bolje šanse da dobiju azil u Njemačkoj.

Samo u protestantskoj Crkvi Svetog Trojstva u Belinu, vjeru su promenile stotine azilanata, pretežno iz Irana i Afganistana. Mnogi od njih tvrde da su se na ovaj korak odlučili iz vjerskih razloga, ali će ta odluka nesumnjivo povećati izglede da dobiju azil, jer će moći da se pozovu na opasnost od progona ukoliko budu vraćeni kući, piše Daily Mail.

izbjeglice prelaze u krscanstvo (2)

“Da li se odričeš satane i njegovih zlodjela? Da li se odričeš islama”, pita sveštenik Gottfried Martens izbjeglicu iz Irana, na šta ovaj revnosno odgovara: “Da”.

Nakon toga ga sveštenik krštava “u ime oca, sina i svetog duha”.

Mohammed Ali Zanoobi, stolar iz Širaza (Iran) došao je u Njemačku pre pet mjeseci, sa suprugom i dvoje djece.

“Znam da uvijek ima onih koji dolaze ovamo nadajući se da će dobiti azil”, kaže sveštenik. Ipak, poziva ih da se pridruže, “zato što znam da svako ko dođe ovamo mora da se promijeni”.

Za Zoonobija i njegovu suprugu Afsane, koja, od kada je krštena, koristi ime Katarina, promjena vere znači novi početak.

izbjeglice prelaze u krscanstvo (4)

“Sada smo slobodni i možemo da budemo ono što jesmo”, kaže Afsane.
“I što je najvažnije od svega, sretna sam što našu djecu ovde čeka dobra budućnost i što će steći dobro obrazovanje u Njemačkoj”, dodaje ona.

Pripadnost kršćanskoj vjeri sama po sebi ne pomaže podnosiocima zahtjeva za azil, a njemačka kancelarka Angela Merkel je ove nedelje ponovila da je islam “sastavni dio Njemačke”.

U Afganistanu i Iranu, međutim, onima koji pređu u kršćanstvo preti smrtna kazna ili zatvor, pa je zbog toga malo vjerovatno da bi ih Njemačka vratila kući.

Dok su druge crkve širom Njemačke suočene sa gubitkom vjernika, Martensova kongregacija porasla je sa 150 vjernika, prije dvije godine, na 600, pri čemu naizgled beskrajna rijeka izbjeglica nalazi put do nje.

izbjeglice prelaze u krscanstvo (3)

Neki dolaze iz Rostocka, na Baltičkom moru, pošto se pročulo da Martens, osim što poslije tromesečnog “ubrzanog kursa” kršćanstva krštava muslimane, takođe pomaže da dobiju azil.

I druge kršćanske zajednice širom Njemačke, među njima i luteranske crkve u Hannoveru i Rajnskoj oblasti, takođe su prijavile prelazak sve većeg broja Iranaca u kršćanstvo.

Tačnih podataka o broju muslimana koji su u Njemačkoj u proteklih nekoliko godina promijenili vjeru nema, osim toga, njihov broj je neznatan kada se zna da u Njemačkoj ima oko četiri miliona muslimana.

Martens, međutim, kaže da se broj prelazaka u kršćanstvo, barem u Berlinu, može uporediti sa “čudom” i ističe da još najmanje 80 ljudi – uglavnom izbjeglica iz Irana i nekoliko Afganistanaca, čeka da promijeni veru u njegovoj kongregaciji.