Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbjeglička kriza u Danskoj: Izbjeglice se ne žele evidentirati niti ići u kampove

izbjeglice danska

Hiljade izbjeglica koje su nakon što su Austrija i Njemačka otvorile svoje granice stigle u Dansku uzrokovale su veliku krizu u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Izbjeglice koje su krenule na put prema danskoj prijestolnici Kopenhagenu policija tjera iz vozova na njemačko-danskoj granici. Hiljade izbjeglica koje žele preći u Švedsku, Norvešku i Finsku nije zadovoljno evidentiranjem koje sprovodi danska policija.

Zbog toga nisu željeli koristiti autobuse kao ni dodijeljena im mjesta za boravak, nego imaju za cilj pješke doći do Malmoa. Izbjeglice iz Njemačke u Dansku prelaze trajektom, vozom ili pješke.

Policiji je otežana kontrola izbjeglica koje pokušavaju ući u zemlju, ali i onih koji se tamo već nalaze.

Željeznice Danske su na zahtjev policije otkazale sva putovanja prema Njemačkoj te će i narednih dana svi oni koji žele putovati između ove dvije zemlje koristiti alternativne načine putovanja.

Policija je za saobraćaj zatvorila i autoput između jugozapada Danske i sjeverozapadne Njemačke. Oko 350 izbjeglica tom dionicom pješke ide prema Kopenhagenu, a nakon toga će nastaviti put prema Malmou. Izbjeglice u Danskoj ne žele da se evidentiraju kao ni da idu u kampove.

Pretpostavlja se da je od juče najmanje 500 izbjeglica ilegalnim putevima iz Danske otišlo u Švedsku.