Globus

Međunarodni posmatrači

Izbore u Srbiji obilježili nejednaki uslovi za njihove učesnike

04/04/2022

zborni dan, općenito gledano, bio je miran, s nekoliko incidenata, procedure su načelno poštovane, ali je proces obilježen velikim gužvama na biralištima

Međunarodni posmatrači ocijenili su kako su jučerašnje parlamentarne i predsjedničke izbore u Srbiji obilježili nejednaki sulovi za sudionike izbora, koji su posljedica favoriziranja predstavnika vlasti od većine medija.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavnika Organizacije za europsku sigurnost i saradnju (OESS), Parlamentarne skupštine Vijeća Europe i Europskog parlamenta (EP) ocijenjeno je kako većina srbijanskih medija nije imala izbalansiran pristup tokom kampanje, prenose beogradski mediji.

– Mediji su pokrivali sve sudionike izbora, ali je većina javnih i privatnih medijskih kuća favorizirala predsjednika Srbije i vladajuću koaliciju te time ograničila priliku biračima da budu u potpunosti informirani o izborima – kazao je na konferenciji za novinare vođa promatrača OESS-a Kyriakos Hadjiyianni.

Dodao je kako su nedavne zakonske izmjene donijela poboljšanja u samom izbornom procesu, ali da su potrebne daljnje reforme.

– Izborni dan, općenito gledano, bio je miran, s nekoliko incidenata, procedure su načelno poštovane, ali je proces obilježen velikim gužvama na biralištima. Tajnost glasovanja je kompromitirana na značajnom broju birališta – ocijenio je Hadjiyianni.

Šef izaslanstva Europskog parlamenta Thijs Reuten ustvrdio je kako je “dominantna uloga vladajuće većine u izbornom procesu razlog za ozbiljnu zabrinutost”, dodavši da je “zlouporaba administrativnih resursa dala značajnu prednost vladajućoj koaliciji”.

Po njegovim riječima, većina medija s nacionalnim pokrivanjem, i javnih i privatnih, često je služila kao sredstvo dezinformacija.

– Sloboda medija i pluralizam, sigurnost novinara i pristup različitim izvorima informiranja ključni su za funkcionalnu demokraciju – poručio je Reuten.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.