Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanci na biralištima

Izbori u Britaniji: Sve ukazuje na ubjedljivu pobjedu laburista i krah konzervativaca

Foto: Phil Noble/PRESS ASSOCIATION/Pixsell

Analiza anketa koje je proveo Survation pokazala je da laburisti dobivaju 484 od 650 zastupničkih mjesta u parlamentu, daleko više od 418 koliko je dobio bivši vođa Laburističke stranke Tony Blair na izborima 1997

Milijuni ljudi širom Ujedinjenog Kraljevstva glasat će u četvrtak na općim izborima u zemlji, a ankete pokazuju da je Laburistička stranka lijevog centra na putu da osigura veliku većinu u donjem domu i formira novu vladu.

Biračka mjesta otvorena su od 7 sati ujutro (6,00 GMT) do 22 sata (21,00 GMT).

U možda posljednjem danu na dužnosti u srijedu, premijer Rishi Sunak pozvao je birače da “spase Ujedinjeno Kraljevstvo” od laburističke većine glasanjem za konzervativce.

Starmer favorit za budućeg premijera

Sunaku su se pridružili njegovi roditelji i supruga Akshata Murty na završnom govoru predizborne kampanje u srijedu.

U svojem posljednjem govoru u kampanji, čelnik laburista Keir Starmer potaknuo je birače da “zamisle Britaniju koja ide naprijed zajedno s laburističkom vladom”.

Kao favorit za sljedećeg premijera, Starmer je rekao da je zadovoljan kampanjom laburista i da je njegova stranka “spremna za ono što slijedi”.

Prosjek svih anketa tijekom sedam dana do 3. srpnja daje laburistima 39 posto glasova, 18 bodova ispred konzervativaca s 21 posto, a slijede ih desničarski populistički Reform UK sa 16 posto, centristički liberalni demokrati sa 11 posto i Zeleni sa 6 posto.

Analiza anketa koje je proveo Survation pokazala je da laburisti dobivaju 484 od 650 zastupničkih mjesta u parlamentu, daleko više od 418 koliko je dobio bivši vođa Laburističke stranke Tony Blair na izborima 1997.

Konzervativci će po prognozama osvojiti samo 64 zastupnička mjesta, što bi bilo najmanje otkako je stranka utemeljena 1834.

Druge analize pokazale su manje razlike između dviju stranaka, ali nijedna drukčiji ukupni ishod.

Dvije različite priče

Starmerova kampanja izgrađena je oko obećanja “promjene”, temeljeći se na nezadovoljstvu građana javnim uslugama i padom životnog standarda, što je simptom posustale ekonomije i političke nestabilnosti.

Sunak je nastojao uvjeriti birače da je u 20 mjeseci otkako je on na vlasti doveo ekonomiju na uzlaznu putanju nakon pandemije covida-19 i rata u Ukrajini i da je okončao višegodišnja previranja koja su obilježila vladavinu njegovih konzervativnih prethodnika.

Upozoravao je da će Starmer morati povećati poreze kako bi proveo svoju agendu za promjene i da će, što bude veća njegova pobjeda, to biti odvažniji povećati poreze i više od najavljenog.