Globus

Državna izborna komisija

Izbori u Crnoj Gori: DPS 35,12 posto, a “Za budućnost Crne Gore” 32,52 posto

31/08/2020

Parlamentarni izbori, održani juče u Crnoj Gori, bili su jedanaesti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a peti nakon obnove nezavisnosti

Na osnovu 98,55 odsto obrađenog uzorka na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, Demokratska partija socijalista osvojila je 35,12 odsto glasova, a koalicija “Za budućnost Crne Gore” 32,52 odsto, saopštila je Državna izborna komisija /DIK/.

Koalicija “Mir je naša nacija” osvojila je na jučerašnjim izborima 12,55 odsto, “Crno na bijelo” 5,57, Socijaldemokrate 4,09, Bošnjačka stranka 3,81, SDP – Jaka Crna Gora 3,14, Albanska lista 1,61, a Albanska koalicija Jednoglasno 1,16 odsto.

Hrvatska građanska inicijativa osvojila je 0,27, a Hrvatska reformska stranka 0,13 odsto glasova, pa one, prema ovim rezultatima, nisu prešle cenzus.

Parlamentarni izbori, održani juče u Crnoj Gori, bili su jedanaesti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a peti nakon obnove nezavisnosti.

Đukanović izgubio izbore nakon 30 godina vlasti?

Temeljem 95 posto obrađenih glasačkih listića, crnogorski Centar za monitoring potvrdio je u ponedjeljak rano ujutro da opozicija ima većinu mandata u crnogorskom parlamentu te da Đukanovićeva Demokratska partija socijalista nakon 30 godina ide u opozicione klupe.

Prema podacima Centra, DPS ima 30 mandata, koalicija “Za budućnost Crne Gore” 27, “Mir je naša nacija” 10 mandata, “Crno na bijelo” četiri. Po tri mandata imali bi Socijaldemokrati i Bošnjačka stranka, dva SDP i dva mandata dvije liste albanskih partija.

Tri opozicione stranke imaju dosta više mandata

Kad se sve zbroji, tri opozicione koalicije imaju 41 mandat, a ako bi se tome pridodala i dva mandata SDP-a Ranka Krivokapića, koji je posljednje četiri godine proveo u opoziciji, nakon što se 2016. godine sukobio s Đukanovićem i napustio vladajuću koaliciju u kojoj je bio punih 18 godina, ispada da opozicija ima jaku većinu.

Prvi sljedeći korak, koji najavljuju čelnici opozicije, bit će formiranje ekspertne vlade koja bi Crnu Goru vodila do izlaska iz ekonomske krize. U prvim govorima nakon proglašenja pobjede tu ideju podržali su čelnici sve tri koalicije.

Politički analitičar: Izgubio je izbore zbog sukoba s SPC-om

Politički analitičar Miloš Bešić rekao je, gostujući u izbornoj noći na Televiziji Vijesti, da je Đukanović izgubio vlast zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i sukoba sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), koja je pod motom “ne damo svetinje” mobilizirala vjernike te je organizirala masovne proteste protiv tog zakona.

Također je sudjelovala u formiranju prosrpske opozicione koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

To se pogotovo vidjelo kada je nakon proglašenje pobjede, u ponoć, čelnik te koalicije Zdravko Krivokapić došao u Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici gdje ga je dočekao mitropolit SPC-a u Crnoj Gori Amfilohije, dok su njihovi pristaše u okolici hrama slavili pobjedu opozicije.

Navedeni zakon je, prema vjerovanju SPC-a, paravan crnogorske države za otimanje crkvene imovine, manastira i crkava.

Đukanović sinoć priznao da nemaju većinu

Predsjednik Crne Gore i čelnik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović rekao je u prvom obraćanju nakon parlamentarnih izbora da poštuje rezultat koji je postigla opozicija te je priznao da za sada njegova partija, s tradicionalnim koalicijskim partnerima, nema većinu u tamošnjoj skupštini.

“Još uvijek pristižu rezultati i teško je reći što je pouzdana informacija. S koalicijskim partnerima imamo 40 mandata, borba za većinu poslaničkih mjesta i dalje traje“, rekao je Đukanović, istaknuvši da je obrađeno preko 90 posto glasova.

Naglasio je i da će sačekati konačne rezultate Državne izborne komisije, dodavši da će poštovati njihove rezultate.

“Naša partija je tokom svog ukupnog postojanja na političkoj sceni izgradila profil građanske partije, koja se bori za multietničko društvo i evropski sistem vrijednosti. Mislimo da smo tokom prethodnih godina napravili iskorak, da je Crna Gora postala svjetionik na Zapadnom Balkanu i nadam se da će tako ostati i da će Crna Gora ostati stabilna država”, rekao je Đukanović.

Milo Đukanović bio je crnogorski premijer u četiri mandata (1991.-1993., 1993.-1996., 1996.-1998.; 2003.-2006.; 2008.-2010.; 2012.-2016.), a predsjednik Crne Gore u dva mandata (1998.-2002.), kao i u aktuelnom mandatu koji je počeo u aprilu 2018. godine.

Komentari

Autor: Hina

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.