Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbori u Makedoniji: Vladajuća VMRO-DPMNE u vodstvu

mak

Prema preliminarnim rezultatima Državne izborne komisije Makedonije (DIK), vladajuća VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog vodi na prijevremenim parlamentarnim izborima održanim u nedjelju sa 38,06 posto osvojenih glasova, odnosno ima oko 16.000 glasova više od suparničkog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM).

Na osnovu 99,7 posto prebrojanih glasačkih listića, konzervativna VMRO-DPMNE je u blagom vodstvu, dok je koalicija na čelu s opozicionim SDSM-om druga sa 36,69 posto glasova birača.

Albanska partija Demokratska unija za integracije (DUI) Alija Ahmetija je osvojila 7,3 posto glasova, Pokret BESA 4,87 posto, Savez za Albance 2,95 posto, Demokratska partija Albanaca (DPA) 2,61 i Koalicija “VMRO za Makedoniju” 2,06 posto.

Prema preliminarnim rezultatima, Ljevica je osvojila 1,02 posto glasova, Koalicija „Za promjene i pravdu“ 0,85 posto, Liberalna partija 0,32 posto i Partija demokratskog prosperiteta (PDP) 0,10 posto glasova birača.

Prema podacima DIK-a, izlaznost na ovim prijevremenim parlamentarnim izborima je iznosila 66,88 posto.

Rezultati izbora su utvrđeni na osnovu prebrojanih više od 99 posto glasova, a konačni rezultati izbora očekuju se danaspopodne.

– Lideri obje partije proglasili izbornu pobjedu –

Predsjednik VMRO-DPMNE Nikola Gruevski je nakon objavljivanja preliminarnih rezultata izbora u nedjelju prije ponoći istakao da su pobijedili, naglasivši da je to bila njihova 10 uzastopna izborna pobjeda.

Predsjednik opozicionog SDSM-a Zoran Zaev se također u ponoć obratio okupljenim pristalicama pred zgradom Vlade Makedonije u Skoplju, poručivši da je njegova partija pobijedila na izborima tako što je, kako je rekao, osvojila jedan mandat više od protivničke VMRO-DPMNE.

Nakon preliminarnih rezultata izbora u Makedoniji, predsjednik DUI-a Ali Ahmet izrazio je nezadovoljstvo podjelom albanskih glasova na više političkih opcija.

Građanska asocijacija MOST je poslije ponoći saopćila da je izborni rezultat previše tijesan da bi u ovom momentu bilo moguće odrediti broj zastupnika u parlamentu.

U utrci za 120 do 123 mjesta u makedonskom Sobranju, u zavisnosti od toga koliko će zastupnika izabrati dijaspora, učestvovala su 1.092 kandidata.

Izbori su održani dvije godine prije planiranog roka, u skladu sa sporazumom o okončanju političke krize koju su prethodnih mjeseci obilježile međusobne optužbe dvije glavne političke stranke konzervativne VMRO-DPMNE i opozicionog ljevičarskog SDMS-a.