Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbori u Njemačkoj: Desničari postaju treća snaga u zemlji?

izbori njemačka
Prema izlaznim anketama, politička opcija kancelarke Angele Merkel, koalicija Kršćansko demokratske unije i Kršćansko socijalne unije (CDU/CSU), pobjednik je današnjih parlamentarnih izbora u Njemačkoj sa osvojenih 32,5 posto glasova, javlja Anadolu Agency (AA).

Biračka mjesta širom Njemačke zatvorena su u 18 sati, a 61,5 miliona registriranih birača biralo je novi saziv njemačkog parlamenta Bundestaga.

Njemačka televizija ARD objavila je prve izlazne ankete, prema kojima je kršćanski blok Ankele Merkel CDU/CSU osvojio 32,5 posto glasova, a Socijaldemokratska partija (SPD) osvojila je 20 posto glasova.

Iako su zabilježili slabiji rezultat i izgubili devet posto glasova u odnosu na izbore 2013.godine, kršćanski blok CDU/CSU pobjednik je i ovih izbora.

Koalicioni partner u dosadašnjoj vladi SPD je u odnosu na ranije izbore izgubio 5,7 posto glasova i ostvario najlošiji rezultat nakon Drugog svjetskog rata.

Najveći skok ostvarila je radikalnodesničarska partija Alternativa za Njemačku (AfD9 koja je sa 13,5 posto osvojenih glasova u parlament ušla kao treća najjača politička opcija, naravno pokažu li se izlazne ankete tačnim.

U Bundestag bi, prema izlaznim anketama, trebale ući i Slobodna demokratska partija (FDP) sa 10,5 posto osvojenih glasova, te Zeleni sa 9,5 posto i Ljevičarska partija s devet posto osvojenih glasova.

Prema izlaznim anketama, u novi saziv Bundestaga ući će 216 zastupnika iz reda saveza CDU/CSU, zatim 133 zastupnika iz reda SPD-a, 89 zastupnika AfD-a, 70 njih iz FDP-a, 63 iz pokreta Zeleni i 60 iz Ljevičarske partije.