Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović doputovao u Ankaru kako bi prisustvovao inauguraciji Erdogana

izetbegovic – ankara

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović doputovao je u Ankaru kako bi prisustvovao inauguraciji predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, javlja Anadolu Agency (AA).

Izetbegović je dočekan na aerodromu Esenboga.

U Ankaru su do sada doputovali i premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Džibutija Ismail Omar Guelleh, predsjednik Kirgistana Sooronbay Jeenbekov i predsjednik Čada Idriss Deby Itno.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas će položiti zakletvu i svečanom ceremonijom u Predsjedničkoj palati započeti novi mandat šefa države.

Erdogan je na predsjedničkim izborima održanim 24. juna osvojio 26,331 miliona glasova i izabran je za prvog predsjednika Turske koji će imati znatno veće nadležnosti jer ta zemlja prelazi sa parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja.

U Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske Erdogan će svečano prisegnuti kao predsjednik zemlje za naredni petogodišnji mandat.

Nakon toga će posjetiti Anitkabir, mauzolej osnivača i prvog predsjednika Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, a potom će u Predsjedničkoj palati početi spektakularna svečanost inauguracije.

Očekuje se prisustvo blizu 10.000 službenika i zvanica, uključujući i predstavnike različitih grupa i zajednica.

Ceremoniji Erdoganovog polaganja zakletve prisustvovat će 22 predsjednika, 28 premijera i predsjednika parlamenata. Najavljen je dolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika Makedonije Gjorgea Ivanova, Kosova Hashima Thacija, kao i predsjednici nekoliko afričkih i azijskih zemalja.