Globus

Izetbegović: Nastaviti borbu protiv korupcije

19/09/2017

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović obratio se na stručnom skupu posvećenom unapređenju poslovne klime i konkurentnosti u BiH. Dvodnevni stručni skup održava se u italijanskoj Cadenabbiji, u organizaciji njemačke Fondacije „Konrad Adenauer“ a skupu prisustvuju predstavnici političkih partija, predstavnici ekonomskog sektora i načelnici općina iz Bosne i Hercegovine.

Izetbegović je govorio o ekonomskoj konkurentnosti BiH, naglašavajući bogatstvo prirodnim resursima, stručnu radnu snagu, povoljan geografski položaj, stabilnu valutu i niske porezne stope na dobit. On je ukazao na postignute uspjehe, kao i na prepreke koje se trebaju otkloniti kako bi bile ispunjene obaveze preuzete Ugovorom o stabilizaciji i pridruživanju EU. Posebno je istakao neophodnost poboljšanja rada administracije i nastavak odlučne borbe protiv korupcije.

Podsjetio je na agresiju kojoj je BiH bila izložena te ukazao na njene, kako ekonomske, tako i političke posljedice koje se i danas osjete. Naglasio je da su, unatoč komplikovanom državnom uređenju i složenom donošenju političkih odluka, nakon osam godina zastoja pokrenuti pozitivni procesi na putu pristupanja naše zemlje EU i aktiviranju MAP-a.

Posebno značajnim ocijenio je zaustavljanje negativnih ekonomskih trendova, što je dovelo do povećanja broja zaposlenih. Pozitivni trendovi posebno su vidljivi u FBiH, gdje je, prema posljednjim službenim podacima, došlo do povećanja stope zaposlenosti za 6,5 posto, rasta prihoda od poreza za 11 posto, te povećanja izvoza od 4,5 posto.

Član Predsjedništva BiH je izrazio očekivanja da će planirane investicije u termoenergetske blokove u Tuzli i Banovićima, kao i nastavak izgradnje autoputa i brzih cesta u nekoliko bh. regija, dodatno doprinijeti ekonomskom rastu BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.