Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pogrešne informacije

Izjava njemačkog ministra da su Balkanci i Turci donijeli 50 posto novih zaraza pod žestokim kritikama

jens spahn (1)

Prema istraživanju Tagesspiegela, Spahnova je izjava u najmanju ruku neutemeljena i upitna – i vjerojatno pogrešna

Albanski premijer Edi Rama oštro je kritikovao njemačkog ministra zdravstva Jensa Spahna, koji je kazao kako su radnici s Balkana doveli do porasta broja novozaraženih jer su išli u posjete svojim porodicama.

“Skandalozno je da njemački ministar javno optužuje Balkan i time ponižava ljude migrantskog porijekla”, kazao je Edi Rama za njemački Bild.

Rama je poručio i kako neće dopustiti da se Albanija tokom turističke sezone prikazuje kao rizična zona jer, kako tvrdi, brojevi ne potvrđuju tu tvrdnju.

“Njemački ministar trebao bi voditi brigu o cijepljenje vlastitog stanovništva, a ne iznositi stereotipe kako bi odbranio vlastite loše rezultate”, rekao je Rama.

Njemački ministar za Bild je rekao da su putovanja u inostranstvo, česte posjete porodicama u Turskoj i na Balkanu izazvali oko 50 posto novih zaraza u Njemačkoj prošle godine i da se to ove godine mora spriječiti.

Ubrzo nakon toga, Spahnove izjave bile su žestoko kritikovane, i to od njemačkih medija.

Prema istraživanju Tagesspiegela, Spahnova je izjava u najmanju ruku neutemeljena i upitna – i vjerojatno pogrešna.

Nekoliko je razloga za to. Primjerice, zemlje, odnosno, regioni koje je pomenuo Spahn, još od prošle su godine na listi rizičnih zemalja prilikom ulaska u Njemačku, i građani iz tih zemalja su podvrgavani testiranjima pri ulasku u Njemačku.

Čak se ni zvanični podaci Instituta Robert Koch ne podudaraju sa Spahnovim tvrdnjama, pa se njemački mediji pitaju hoće li ministar ispraviti svoju izjavu.