Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lider Liberalne partije

Izlazne ankete: Justin Trudeau ostaje na čelu kanadske vlade

Justin Trudeau

Javni emiter Kanade (CBC) javlja kako izlazne ankete nakon jučerašnjih parlamentarnih izbora pokazuju da su Trudeauovi liberali pobjednici izbora, ali da će morati tražiti partnerstvo najmanje jedne manje partije kako bi formirali vladu

Lider Liberalne partije Justin Trudeau ostaje na čelu vlade Kanade još jedan mandat, prenosi Anadolu Agency (AA).

Javni emiter Kanade (CBC) javlja kako izlazne ankete nakon jučerašnjih parlamentarnih izbora pokazuju da su Trudeauovi liberali pobjednici izbora, ali da će morati tražiti partnerstvo najmanje jedne manje partije kako bi formirali vladu.

Prema tim anketama, liberali su osvojili 157 mandata i fali im još najmanje 13 zastupnika za formiranje vlade.

Službene rezultate izbora Kanadska izborna komisija će objaviti tek nakon što prebroji sve glasačke listiće.

U Kanadi su jučer održani 43. parlamentarni izbori na kojima je voena neizvjesna utrka vladajuće Liberalne partije i Partije naprednih konzervativaca koje predvodi Andrew Scheer.

Kanadu čini deset provincija i tri regije sa posebnim administrativnim statusima, a sjedište federalne vlade je u Ottawi odakle se federalni budžet dodjeljuje provincijama.

Kanađani na izborima biraju 338 zastupnika parlamenta u isto toliko izbornih jedinica. Pobjednik u izbornoj komisiji je kandidat sa najviše osvojenih glasova. Partijski kandidati za premijera Kanade moraju biti kandidati u svojim izbornim jedinicama, tako da je moguć scenario da partija osvoji većinu u parlamentu, ali da njen premijerski kandidat izgubi izbore.

Za razliku od većine zemalja koje parlamentarne izbore održavaju nedjeljom, Kanađani već punih devet decenija novu vlast biraju ponedjeljkom.