Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Do sada umrlo 170 ljudi

Izliječen prvi pacijent od koronavirusa, poslao je poruku svim zaraženim

kinez

Mediji prenose i da se virus iz Vuhana proširio na 31 kinesku provinciju, a prvi izliječeni pacijent od koronovirusa, Jang Li, ima 34 godine

U Kini je od posljedica koronavirusa umrlo 170, a inficirano više od 7.700 ljudi. Odbor za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) danas će ponovo procjenjivati da li novi koronavirus sada predstavlja vanrednu situaciju. Izliječen prvi pacijent.

Prema posljednjim podacima osim Kine i SAD, potvrđeni su slučajevi zaraze u Australiji, Kambodži, Kanadi, Francuskoj, Hongkongu, Makau, Maleziji, Nepalu, Singapuru, Južnoj Koreji, Šri Lanki, Tajvanu i Tajlandu.

“U posljednjih nekoliko dana zabilježili smo napredovanje virusa, posebno u nekim zemaljama. Ukupan broj zaraženih van Kine je 68. Posebno nas brine prenošenje virusa sa čovjeka na čovjeka u tri zemlje, a to su Njemačka, Vijetnam i Japan. Ako se to desi u nekoj zemlji gdje je slabiji zdravstveni sistem – to bi moglo predstavljati problem”, upozorava generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Izliječen 34-godišnji pacijent

Mediji prenose i da se virus iz Vuhana proširio na 31 kinesku provinciju, a prvi izliječeni pacijent od koronovirusa, Jang Li, ima 34 godine.

Radio je u jednom preduzeću u Vuhanu. Infekcija je registrovana 9. januara, na liječenje otišao 21, a poslije deset dana pušten je iz bolnice u Sečuanu.

“Divim se posvećenosti medicinskog osoblja. Oni su divni. Treba da vjerujemo da liječenje koje sprovodi stručni tim u medicinskom centru i brižljiva njega tima medicinskkh sestara vode do brzog oporavka. Svim pacijentima želim brz oporavak”, poručio je Jang Li.

U gradu Huangangu otvorena je prva bolnica za liječenje bolesti izazvanih koronavirusom. Još jedna gradi se blizu Vuhana. Biće završena za sedam dana.

Prve pacijente primiće 3. februara. Mediji prenose da Kina gradi još četiri bolnice kako bi suzbila širenje bolesti opasne po život.

Savjeti kineskih ljekara

Kineski ljekari daju i korisne savjete.

“Budite u svojim kućama barem dvije sedmice u samoizolaciji a nas u bolnici kontaktirajte putem mobitela gdje možete postaviti bilo koje pitanje”, kaže Su Jing, direktor Bolnice za infektivne bolesti pokrajine Anhui.

Zbog straha od epidemije koronavirusa – na godinu dana odloženo je Svjetsko prvenstvo u atletici u dvorani, koje je trebalo da se u martu održi u kineskom gradu Nanđingu.

Kompanije IKEA i Google zatvorile su svoje kancelarije i predstavništva u Kini.

Svjetske avio-kompanije nastavljaju da obustavljaju ili ograničavaju saobraćaj sa Kinom, a među posljednjima koji su to učinili je i Air France, koji je smanjio broj letova za Kinu.

Rusija je prekinula željeznički saobraćaj sa Kinom. Sinoć je avion sa 195 Amerikanaca iz Vuhana stigao u Kaliforniju. I Evorpska unija pravi plan za evakuaciju oko 600 svojih državljana iz kineskog grada Vuhana.

Broj mrtvih od koronavirusa u Kini porastao na 170, kazne za one koji namjerno šire zarazu (MAPA)