Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izrael bijesan na SAD: Okrenuli su nam leđa

Yuval Steinitz

Ministar energetike Izraela Yuval Steinitz je, nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, uz suzdržanost SAD-a, usvojilo rezoluciju kojom se zahtijeva okončanje izgradnje ilegalnih izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj Obali i Istočnom Jerusalemu, istakao da je Amerika okrenula leđa Izraelu, javlja Anadolu Agency (AA).

“SAD je okrenuo leđa Izraelu, svome jedinom savezniku na Bliskom istoku. Pogođeni smo nakon osmogodišnjeg prijateljstva (s Obaminom administracijom)”, kazao je Steinitz za izraelsku televiziju “Kanal 2”.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u petak je usvojilo rezoluciju kojom se zahtijeva okončanje izgradnje ilegalnih izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj Obali i Istočnom Jerusalemu. Sjedinjene Američke Države (SAD) su prvi put bile suzdržane.

Rezolucija kojom se traži “odmah i potpuno” zaustavljanje svih aktivnosti vezanih za ilegalnu izgradnju jevrejskih naselja na okupiranom palestinskom teritoriju, usvojena je sa 14 glasova “za”.

Inače, to je prva rezolucija o izraelsko-palestinskim odnosima koju je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo u skoro osam godina.

Američka ambasadorica pri UN-u Samantha Power je izjavila da SAD nije uložio veto, jer rezolucija, kako je rekla, “odražava stanje na terenu i konzistentna je s politikom koju provodi SAD”.

Podsjetimo, nacrt pomenute rezolucije su predložili Novi Zeland, Malezija, Venecuela i Senegal.