Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izrael jutros raketirao Hamasove položaje

izrael

Izraelski lovci su jutros raketirali 15 položaja Hamasa u Gazi, a nakon što je nekoliko projektila ispaljeno prema Izraelu tokom noći, objavila je vojska, prenosi agencija dpa.

Nema informacija o povrijeđenima na obje strane.

– Udar je bio odgovor na projektile koji su ispaljeni iz Gaze, što je akt terorizma organizacije Hamas – saopćila je izraelska vojska. Hamas, međutim, nije preuzeo odgovornost za napad, a nekoliko manjih naoružanih grupa je i ranije slalo projektile prema Izraelu u namjeri da odgovore na ubistva Palestinaca.

Portparol palestinskog ministarstva zdravstva Ashraf al-Qedra je saopćio jutros da je jedan tridesetogodišnjak umro od posljedica ranjavanja tokom protesta 14. maja. Broj ubijenih je tako dostigao 120, dok su hiljade povrijeđene tokom protesta u blizini izraelske granice. Najmanje šest tijela ubijenih i dalje drži Izrael. Jučer su hiljade Palestinaca prisustvovale dženazi mladoj bolničarki Razan al-Najjar, koja je ubijene snajperskim hicem tokom protesta.

– Ubistvo medicinskog radnika tokom demonstracija je posebno neprihvatljivo – rekao je Jamie McGoldrick, koordinator humanitarne pomoći Ujedinjenih nacija. Više od 15 Palestinaca je povrijeđeno u demonstracijama koje su spontano održane nakon dženaze mladoj Palestinki.