Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bliski istok

Izrael nastavlja napad na opkoljeni Khan Yunis, oplakuje veliki broj izgubljenih vojnika

gaza
Foto: Pixsell

Dvadeset četiri izraelska vojnika ubijena su u ponedjeljak, od kojih je 21 rezervista ubijen “kada je odred terorista iznenadio snage” vatrom iz raketnih granata, izjavio je u utorak vojni glasnogovornik Daniel Hagari

Izrael je nastavio sa svojim teškim napadom na “opkoljeni” grad u Gazi Khan Yunis nakon izliva tuge zbog najsmrtonosnijeg dana vojske od početka kopnenih operacija na toj teritoriji, javlja AFP.

Dok su borbe bjesnile, UN-ova humanitarna agencija OCHA izvijestila je da su izraelske snage u utorak izdale nove naredbe za evakuaciju dijela Khan Yunisa u kojem se procjenjuje da ima pola miliona stanovnika i raseljenih ljudi.

Naredbe su uslijedile nakon što je Svjetski program za hranu upozorio da se stanovnici Gaze suočavaju s “katastrofalnom nesigurnošću hrane” i dok je šef UN-a odgovornost na Izrael zbog njegovog odbacivanja rješenja o dvije države – koje izraelski saveznik Sjedinjene Države vide kao jedini put do trajnog mira.

Dvadeset četiri izraelska vojnika ubijena su u ponedjeljak, od kojih je 21 rezervista ubijen “kada je odred terorista iznenadio snage” vatrom iz raketnih granata, izjavio je u utorak vojni glasnogovornik Daniel Hagari.

– Cijena rata je teška i bolna – dodao je.