Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Al Shifa

Izrael objavio snimak kod bolnice u Gazi: “Ovo je Hamasov podzemni tunel”

hamas tunel al shifa
Foto: Screenshot/ X

“Ovu vrstu vrata koristi teroristička organizacija Hamas kako bi spriječila izraelske snage da uđu u zapovjedne centre i podzemna sredstva koja pripadaju Hamasu”, kažu Izraelske odbrambene snage u objavi

Izraelska vojska je na X-u objavila snimak na kojoj je, tvrdi, 55 metara dug Hamasov tunel koji se nalazi na dubini od 10 metara ispod bolnice Shifa.

Na snimci se vidi rupa, odnosno duboko stubište na nivou tla, među ruševinama u kompleksu bolnice.

“Ovu vrstu vrata koristi teroristička organizacija Hamas kako bi spriječila izraelske snage da uđu u zapovjedne centre i podzemna sredstva koja pripadaju Hamasu”, kažu Izraelske odbrambene snage (IDF) u objavi.

“Ulaz u tunel sadrži odbrambene mehanizme, kao što su vrata otporna na eksploziju i otvor za ispaljivanje. Sedmicama smo govorili svijetu o Hamasovom ciničnom korištenju stanovnika Gaze i pacijenata bolnice Al-Shifa kao živih štitova. Evo još dokaza”, dodaju.

“Okno do tunela otkriveno je uz vozilo u kojem su se nalazili RPG-ovi, eksplozivi i puške”, rekao je IDF.

Izraelske snage sedmicama su tvrdile da Hamas ima zapovjedni i kontrolni centar ispod Al-Shife, navode koje grupa i medicinsko osoblje u bolnici poriču.

Prošle sedmice SAD je rekao da njihovi obavještajni podaci na sličan način sugerišu da Hamas ima mrežu tunela ispod Al-Shife.