Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u toku ofanziva

Izrael objavio snimke probijanja kroz Gazu. Postavljaju zastave na osvojena područja

izrael vojska tenkovi
Foto: Screenshot/Twitter

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su snimke svojih kopnenih operacija unutar Pojasa Gaze.

Na snimkama se vidi kako vojnici probijaju graničnu ogradu i zatim, uz podršku tenkova, napreduju u Pojasu Gaze.

Video također prikazuje provođenje brojnih zračnih napada, piše Sky News.

IDF navodi da su operacije provedene u blizini prijelaza Erez na sjevernoj granici između Izraela i Gaze.

“Uočili smo nekoliko terorista koji su izlazili iz tunela u Pojasu Gaze. Nakon identifikacije vojnici su se s njima sukobili i ubili ih ili ozlijedili. Dodatno, naši zrakoplovi su napali dvije baze terorističke organizacije Hamas i ubili nekoliko terorista”, objavio je IDF.

CNN-ove tvrdnje

CNN je objavio analizu objavljenih snimaka.

Vojnici na snimku, snimljenom u subotu, vide se kako stavljaju izraelsku zastavu na krov odmarališta u Gazi. CNN je geolocirao video na područje nešto više od dvije milje od granice Gaze i Izraela.

“Vojnici 52. bataljona 401. brigade mašu izraelskom zastavom u srcu Gaze, pored plaže”, čuje se kako vojnik govori na snimku, snimljenom nekoliko milja sjeverno od centra Gaze.

“Nećemo ni oprostiti ni zaboraviti, i nećemo stati do pobjede”, kazao je vojnik.

Ranije u nedjelju, tenkovi i oklopna vozila IDF-a viđeni su kako se približavaju granici, dok su helikopteri, dronovi i borbeni avioni letjeli iznad njih.

Sjeverno od trake viđena je velika kolona vozila. Stacionarni tereni dalje od granice, koji su prije samo nekoliko dana bili puni tenkova i oklopnih vozila, sada su skoro prazni, što sugeriše da su se trupe približile perimetru.

Veliki broj žrtava

U izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra ubijeno je 8.005 Palestinaca, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj palestinskoj enklavi. Ministarstvo je navelo da je ubijeno 3.342 djece, 2.062 žene i 460 starijih osoba.

Oko 2,3 miliona stanovnika Gaze bori se s nestašicom hrane, vode i lijekova zbog masovnog izraelskog zračnog bombardovanja i potpune blokade enklave.

Prema izraelskim vlastima, u napadima Hamasa ubijeno je 1.400 ljudi, većinom civila.