Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izrael odbacio plan EU za povezivanje Gaze i Zapadne obale

izrael

Izraelski ministar saobraćaja Yisrael Katz u srijedu je rekao da je njegova vlada odbacila plan EU za povezivanje Gaze sa Zapadnom obalom, javlja Anadolu Agency (AA).

“Jasno sam stavio do znanja da Gaza neće biti povezana s Judejom i Samarijom (jevrejski naziv za Zapadnu obalu). Njihov plan će ostati na papiru i on je u potpunosti odbijen”, rekao je ministar saobraćaja Yisrael Katz za izraelske medije.

Izraelski mediji izjavili su da je EU pripremila plan za povezivanje Zapadne obale, uključujući područje C, koji čini oko 60 posto okupirane teritorije, koja je pod potpunom izraelskom civilnom i bezbjednosnom kontrolom.

Plan uključuje uspostavljanje aerodroma, luke i željeznice za povezivanje Pojasa Gaze sa Zapadnom obalom.

EU zvanično nije obavijestila izraelsku vladu o planu.

Katz je u međuvremenu predložio prenošenje potpune odgovornosti za Pojas Gaze na međunarodnu zajednicu, uz istovremeno držanje Izraelske kontrole na lukama.

Katz već godinama govori o stvaranju vještačkog ostrva na obali Gaze kako bi se omogućio uvoz i izvoz do opkoljene palestinske teritorije.

Palestinci insistiraju na povezivanju Gaze i Zapadne obale u bilo kojem konačnom mirovnom sporazumu s Izraelom koji vodi ka uspostavljanju nezavisne Palestinske države.