Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sistem "Pegazus"

Izrael odobrio Rijadu prodaju tehnologije za špijuniranje neprijatelja Muhameda bin Salmana

bin salman

U tužbi se navodi da su Saudijci nadgledali njegovu komunikaciju s ubijenim saudijskim novinarom Džamalom Kašogijem koristeći softver kompanije NSO, sa sjedištem u Hercliji kraj Tel Aviva

Izrael je odobrio sajber kompaniji NSO da proda softver za špijunažu Saudijskoj Arabiji kako bi mogla hakuje disidente i neprijatelje prestolonasljednika Muhameda bin Salmana, objavio je „Vašington post“, pozivajući se na dva bivša bezbjednosna zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država.

Izveštaju u američkom listu o prodaji sistema “Pegazus” Rijadu prethodila je tužba oštrog kritičara saudijske kraljevske porodice Omara Abdulaziza koji živi u izganstvu u Kanadi, protiv NSO u sudu u Tel Avivu, podsjećaju u nedjelju izraelski mediji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U tužbi se navodi da su Saudijci nadgledali njegovu komunikaciju s ubijenim saudijskim novinarom Džamalom Kašogijem koristeći softver kompanije NSO, sa sjedištem u Hercliji kraj Tel Aviva.

Kolumnista „Vašington posta“ Dejvid Ignejšes (David Ignatius) piše da je saudijski zvaničnik Saud al-Kahtani namjeravao da nabavi “Pegazus” za mrežu nadgledanja čiji je cilj da pomogne prestoljonasledniku u borbi protiv unutrašnjih neprijatelja, a u želji za vlašću.

Neimenovani američki zvaničnici su rekli da je Izrael odoborio prodaju “Pegazus” tehnologije Saudijcima uprkos sumnji nekih u toj zemlji u prodaju visoko osjetljive tehnologije arapskoj državi s kojom Izrael nema odnose.

Zaključeno je, međutim, da prodaja doprinosi približavanju Izraela Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama Zaliva zarad suprotstavljanja Iranu, te podjeli obavještajnih informacija u regionu.

Zbog prirode proizvoda prodaju “Pegazusa” mora da odobri agencija za kontrolu izvoza Ministarstva odbrane Izraela.

Ministarstvo tvrdi da precizno odobrava izvozne licence, ali je odbilo da komentariše svoju politiku kada je postavljeno pitanje prodaje “Pegazusa”, pozivajući se na brigu za bezbjednost.

„Vašington post“ je objavio da je softver prodat dijelom preko ogranka u Luksemburgu Kju Sajber tehnologija (Q Cyber Tehnologies).

Advokat te dvije kompanije je odbio da potvrdi ili porekne prodaju, ali je rekao da one obezbjeđuju proizvod, a da kupac potvrđuje da će se iskoristiti u skladu sa zakonom njegove zemlje i da ponekad ima zloupotreba.

NSO je još ranije odbacio izvještaje da su Saudijci koristili “Pegazus” da uđu u trag Kašogiju prije nego što je ubijen u oktobru u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Kompanija je tužbu Kašogijevog poznanika označila “potpuno neosnovanom”, zasnovanom na netačnim pres klipinzima i navela da ne pruža dokaze da je tehnologija kompanije korišćena. Abdulaziz traži odštetu od 160.000 dolara i naredbu da se spriječi prodaja tehnologije NSO Rijadu.