"booster doza"

Izrael počinje davati treću dozu vakcine osobama starijim od 60 godina

Izrael_koronavirus_vakcina_tinejdzeri-Xinhua

Odluka dolazi u vrijeme sve većeg broja infekcija i nakon objave rezultata istraživanja koja ukazuju na to da se efikasnost vakcina s vremenom smanjuje

Izraelski premijer u četvrtak je najavio da će zemlja početi davati treću dozu vakcine potiv koronavirusa ljudima starijim od 60 godina koji su ranije vakcinisani.

Najava Naftalija Bennetta čini Izrael, koji ima jedan od najuspješnijih svjetskih vakcinalnih programa, prvom zemljom koja svojim građanima nudi treću dozu vakcine, prenosi AP.

– Najavljujem večeras početak kampanje za primanje booster doze, odnosno treće vakcine – rekao je Bennett u nacionalnom televizijskom obraćanju.

– Realnost pokazuje da su vakcine sigurne. Realnost takođe pokazuje da vakcine štite od teškog morbiditeta i smrti. I poput vakcine protiv gripe koju je potrebno povremeno obnavljati, isto važi i za ovu vakcinu – dodao je on.

Odluka dolazi u vrijeme sve većeg broja infekcija i nakon objave rezultata istraživanja koja ukazuju na to da se efikasnost vakcina s vremenom smanjuje.