Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

preokret u strategiji

Izrael razmatra ukidanje covid-potvrda: “Nemaju utemeljenja u medicini i siju paniku”

Dođe li do ukidanja zelenih propusnica, bio bi to jedan od najdrastičnijih zaokreta u dosadašnjoj strategiji upravljanja pandemijom

– Izrael bi trebao ukinuti sistem zelenih propusnica, ustvrdio je u utorak tamošnji ministar finansija, iznimno utjecajni Avigdor Lieberman, na dan kada je uslijed širenja zaraze koronavirusa, odnosno njegove omikron varijante, evidentirano rekordnih 65.259 slučajeva.

Zelene propusnice u Izraelu su ekvivalent kontroverznih covid potvrda kakve su u upotrebi u nizu europskih država, a čije je uvođenje dovelo do ogromnih javnih neslaganja, uličnih protesta, nerijetko i nereda.

Lieberman je, kako javlja Jerusalem Post, o zelenim propusnicama progovorio nekoliko sati nakon što su on, premijer Naftali Bennet i ministar zdravstva Nitzan Horowitz na sastanku dogovorili distribuciju više od 25 miliona besplatnih kućnih antigenskih testova na koronavirus svim građanima.

– Nema ni medicinske ni epidemiološke logike za postojanje zelenih propusnica, s tim se slažu mnogi stručnjaci, napisao je Lieberman na Twitteru.

– Ono čega ima, ima direktne štete ekonomiji i dnevnom funkcioniranju, a zelene propusnice usto značajno doprinose širenju panike među ljudima. Radim sa svim strankama na eliminaciji zelenih propusnica i očuvanju normalne životne rutine svih nas, dodao je Lieberman.

Prema trenutnim pravilima, zelenu propusnicu u Izraelu mogu dobiti samo cijepljeni građani, oni koji su preboljeli covid ili oni koji su se dan ranije testirali (u nekim slučajevima test vrijedi 72 sata), a bez te propusnice nije moguće pristupiti nizu prostora, u nekim slučajevima i radnih mjesta.

Sa širenjem omikrona, eksplodirao je broj infekcija među cijepljenim osobama kao i broj reinfekcija preboljelih. Zdravstveni dužnosnici i stručnjaci, uključujući i Nachmana Asha, direktora u izraelskom Ministarstvu zdravstva koji operativno upravlja javnozdravstvenim sistemom, smatraju da cijepljenje i prebolijevanje i dalje daju određeni stupanj zaštite pa se zasad zalažu da sistem zelenih propusnica još ostane na snazi. Istovremeno, priznaju da će u nekom trenutku morati revidirati njegov smisao.

Dođe li do ukidanja zelenih propusnica, bio bi to jedan od najdrastičnijih zaokreta u dosadašnjoj izraelskoj strategiji upravljanja pandemijom, ocjenjuje Jerusalem Post.

Ash je u utorak upozorio da u državi vrhunac trenutnog vala zaraze vjerovatno još nije dosegnut. – Očekujem da će do toga doći za sedmicu-dvije. Broj hospitaliziranih pacijenata i dalje je u porastu, ali on se usporava, izjavio je.

Pojasnio je i odluku o skraćivanju izolacije sa sedam na pet dana (uz obvezno testiranje brzim testom po isteku perioda) za zaražene kao i za necijepljene osobe koje su bile u bliskom kontaktu s nekim inficiranim.

– Ogroman broj potvrđenih slučajeva i izoliranih jako opterećuje našu ekonomiju. Poduzeli smo nekoliko preventivnih koraka koji bi trebali reducirati rizik, a to uključuje obvezan test prije izlaska iz izolacije, čega dosad nije bilo. Također, dok god imate simptome, zabranjen vam je izlazak, izjavio je.

U velikom razgovoru za Unherd, Cyrille Cohen, jedan od savjetnika izraelske vlade za pitanje cijepljenja i šef katedre za imunologiju na sveučilištu Bar Ilan, izjavio je da su zelene propusnice u vremenu dominacije omikrona postale “irelevantne” te da očekuje njihovo skoro ukidanje.

– Kada je riječ o omikronu, razlike među cijepljenima i necijepljenima u smislu prijenosa virusa gotovo nema, svi se mogu zaraziti manje-više jednako, izjavio je priznajući da su zelene propusnice dobrim dijelom uvedene zapravo kao poticaj na cijepljenje.

– Morate shvatiti da zelene propusnice, a to nije tajna, nisu nužno tu samo kako bi spriječile transmisiju virusa. One su tu i da ohrabre ljude na cijepljenje. I ne bih sada htio govoriti o političkim aspektima, ali to vam je realnost, kazao je Cohen.

On i njegovi kolege su, kaže, razočarani što cjepiva ipak ne zaustavljaju prijenos virusa kao što su se na početku nadali. Oprezno predviđa da bi u budućnosti covid mogao biti poput gripe, s lakšim i težim sezonama, a da bi do te endemske faze most mogao biti upravo omikron soj.

Kada je riječ o izraelskoj strategiji borbe protiv koronavirusa, smatra da nije bilo puno pogrešaka, ali da je jedna ipak bila velika te se zbog nje i ispričao, a to je zatvaranje škola, odnosno prelazak na online nastavu.

– Obrazovanje nismo trebali ni pipnuti. Nikada, nikada, ustvrdio je Cohen.