ublažavanje mjera

Izrael ukinuo “covid propusnice”

izrael

Neka pravila iz ‘Zelene propusnice’ već su ukinuta 4. februara i otada je digitalni dokument morao biti pokazivan radi ulaska u mjesta kao što su noćni klubovi i dvorane za zabavu, prenosi Reuters

Izrael je u četvrtak ukinuo “Zelenu propusnicu” kojom se dokazuje vakcinacija, oporavak od COVID-19 ili negativan test na koronavirus za ulazak na neka dešavanja, dodatno ublažavajući restrikcije jer se val zaraze povlači.

Krajnje zarazna omikron varijanta koronavirusa dostigla je vrhunac u Izraelu krajem januara kada je dnevni broj zaraženih dostigao iznosio 85.000 ljudi, i od tada su brojevi zaraženih u stalnom opadanju i u srijedu su iznosile 20.000 ljudi.

– Val je slomljen – izjavio je premijer Naftali Bennett na početku rasprave sa zdravstvenim zvaničnicima o stanju pandemije tokom koje je izjavio da su Zelene propusnice potpuno ukinute.

Neka pravila iz ‘Zelene propusnice’ već su ukinuta 4. februara i otada je digitalni dokument morao biti pokazivan radi ulaska u mjesta kao što su noćni klubovi i dvorane za zabavu, prenosi Reuters.