Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izrael uklonio željezne barikade na prilazima Al-Aksi

al-aqsa

Izraelska policija u četvrtak rano ujutru uklonila je željezne barikade na prilazima džamiji Al-Aksa u Jerusalemu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovaj događaj pratio je odluku izraelskog ministra sigurnosti o uklanjanju detektora metala, ali su željezne ograde bile ostale. Dok je veliki broj Palestinaca uklanjanje željeznih barikada odmah proslavio na kapiji Esbat lod Al-Akse, drugi su i dalje oprezni.

Al-Aqsa Waqf, vjersko povjerenstvo koje upravlja islamskim zgradama u kompleksu, na oprezu je, a direktor Omar Kiswani je poručio da se sa objavom o eventualnom ulasku u džamiju ne treba žuriti.

“Sačekaćemo tehnički komitet, koji smo ovlastili, da obavi istragu na Al-Aksi. Nećemo žuriti sa odlukom hoćemo ili ne ući u Al-Aksu“, rekao je Kiswani na kapiji Esbat.

Al-Quds ili Jerusalem, Visoki islamski odbor ranije je objavio da neće ući u Al-Aksu prije nego što tehnički komitet izda svoj izvještaj.

Izraelske vlasti, nakon smrtonosne pucnjave, 14. jula po prvi put poslije skor pet decenija su zatvorile džamiju Al-Aksu, koju poštuju i muslimani i Jevreji, koji je nazivaju Brdo hrama, i zabranile džuma-namaz u petak.

Džamija je kasnije ponovo otvorena nakon što su izraelske snage na njenim prilazima instalirale detektore metala i sigurnosne kamere.

Muslimani su protestovali protiv sigurnosnih mjera, a u sukobima koji su izbili stradalo je 11 ljudi, među kojima osam Palestinaca. Ipak, Izrael nije želio ukloniti detektore uz obrazloženje da su nove mjere sigurnosti slične onima na drugim svetim mjestima u svijetu.

Nakon međunarodnog pritiska, izraelski ministar sigurnosti odlučio je ukloniti detektore metala, ali je kazao da će uspostaviti novi sistem nadzora, koji koristi “pametne provjere“ zasnovane na naprednoj tehnologiji.