Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dok traje rat u gazi

Izraelska vlada izglasala zatvaranje Al Jazeere

Foto: Srdjan Zivulovic/FA Bobo/PIXSELL

Izraelski parlament je prošlog mjeseca ratifikovao zakon kojim se dozvoljava privremeno zatvaranje stranih emitera u Izraelu koji se smatraju prijetnjom nacionalnoj sigurnosti

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanyahua odlučio je zatvoriti lokalne operacije Al Jazeera televizije u Izraelu sve dok traje rat u Gazi, s obrazloženjem da katarska televizijska mreža prijeti nacionalnoj sigurnosti.

-Huškački kanal Al Jazeera bit će zatvoren u Izraelu – objavio je Netanyahu na društvenim mrežama nakon jednoglasnog glasanja u vladi.

Saopštenje vlade

U saopštenju vlade navodi se da je izraelski ministar komunikacija potpisao naredbe da se “odmah djeluje”, no Al Jazeera bi i dalje mogla da proba osporiti ovu odluku na sudu.

Mjera će, navodi se u saopštenju, uključivati zatvaranje ureda Al Jazeere u Izraelu, oduzimanje opreme za emitovanje, isključivanje kanala kablovskim i satelitskim kompanijama i blokiranje web stranica.

Al Jazeeru finansira katarska vlada i televizija je kritikovala izraelsku vojnu operaciju u Gazi, odakle su njihovi novinari izvještavali tokom cijelog rata. U saopštenju Izraela ne spominju se operacije Al Jazeere u Gazi.

Izraelski parlament je prošlog mjeseca ratifikovao zakon kojim se dozvoljava privremeno zatvaranje stranih emitera u Izraelu koji se smatraju prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

Al Jazeera je ranije odbacila optužbe da su prijetnja sigurnosti Izraela, te su rekli da je zatvaranje pokušaj da se ušutkaju.

Zakon dozvoljava Netanyahuu i sigurnosnom kabinetu da zatvore Al Jazeeru u Izraelu na 45 dana, ali se odluka može obnoviti, kako bi zatvaranje ostalo na snazi do kraja jula ili do kraja velikih vojnih operacija u Gazi, prenosi RSE.