Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

un i crveni križ

Izraelska vojska dala ultimatum stanovnicima Gaze: “Bolnice bi mogle postati mrtvačnice”

gaza bombardovanje
Foto: Screenshot/X

Salama Marouf, šef ureda za medije Hamasove vlade, rekao je da je upozorenje o preseljenju pokušaj Izraela “da emituje i prenosi lažnu propagandu, s ciljem da unese konfuziju među građane i naškodi našoj unutrašnjoj koheziji”

Ujedinjeni narodi su saopćili da ih je izraelska vojska obavijestila kasno u četvrtak da bi 1,1 milion Palestinaca u Gazi trebalo da se preseli na jug enklave u naredna 24 sata, pri čemu Palestinci strahuju da bi moglo biti prethodnica planiranoj izraelskoj kopnenoj ofanzivi nakon smrtonosnog napada militanata Hamasa, prenosi Reuters.

Zvaničnici UN-a u Gazi “bili su obaviješteni od strane njihovih oficira za vezu u izraelskoj vojsci da bi cjelokupno stanovništvo Gaze sjeverno od Wadi Gaze trebalo da se preseli u južnu Gazu u naredna 24 sata”, naveo je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric u saopćenju u New Yorku.

“Nemoguć pokret”

-Ovo iznosi otprilike 1,1 miliona ljudi – dodao je Dujarric, ili skoro polovina od 2,3 miliona stanovnika Gaze. Područja sjeverno od Wadi Gaze uključuju grad Gazu, najveći grad enklave.

Dujarric je rekao da UN “smatra nemogućim da se takav pokret dogodi bez razornih humanitarnih posljedica”.

Izraelska vojska nije odmah dala komentar na upozorenje, koje je stiglo dok je skupljala tenkove blizu granice Gaze i udarala enklavu zračnim udarima.

Ali, kako se čini da potvrđuje da se upozorenje dogodilo, izraelski ambasador u UN-u Gilad Erdan rekao je: “Odgovor UN-a na rano upozorenje Izraela stanovnicima Gaze je sramotan.”

Erdan je rekao da bi se UN trebale fokusirati na osudu Hamasa i podržavanje prava Izraela na samoodbranu.

Salama Marouf, šef ureda za medije Hamasove vlade, rekao je da je upozorenje o preseljenju pokušaj Izraela “da emituje i prenosi lažnu propagandu, s ciljem da unese konfuziju među građane i naškodi našoj unutrašnjoj koheziji”.

Bolnice u Gazi bez struje

Bolnice u Gazi riskiraju da se pretvore u mrtvačnice bez struje – kažu u Međunarodnom komitetu Crvenog križa (ICRC).

Jedina elektrana u Gazi ostala je bez goriva u srijedu, a rezervni generatori bi mogli prestati raditi za nekoliko sati, dodaje se, javlja BBC.

Medicinski centri su preplavljeni nakon što je Izrael uveo “potpunu opsadu” Gaze i napao teritoriju zračnim i artiljerijskim udarima.

Izrael je obećao da neće vratiti struju niti dozvoliti osnovne resurse i humanitarnu pomoć u Gazi dok Hamas ne oslobodi oko 150 talaca koje je oteo tokom svojih napada u subotu.

-Kako Gaza gubi struju, bolnice gube struju, stavljajući u opasnost novorođenčad u inkubatorima i starije pacijente koji su na kisiku. Prekinulo se s dijalizom bubrega, a rendgenski snimci se ne mogu napraviti – rekao je Fabrizio Carboni, direktor ICRC-a za regiju.

-Bez struje bolnice rizikuju da se pretvore u mrtvačnice – upozorio je, dodajući da bolnice i dalje rade na generatore, ali da će gorivo trajati samo “nekoliko sati”.

Redovi pred bolnicama

Ispred bolnica u Gazi mogu se vidjeti dugi redovi, a povrijeđeni čekaju da im se ukaže pomoć. Ponestaje neophodne medicinske opremea, zdravstveni radnici apeluju na građane da daruju krv.

Djeca, do kojih su neka teško ranjena, leže u bolničkim krevetima i plaču, čekajući na liječenje.

Najveći javni zdravstveni kompleks u Pojasu Gaze, bolnica Al-Shifa, “preopterećen je”, rekao je tamošnji doktor za BBC.

-Teško možemo da se nosimo s pacijentima – rekao je dr Mohamad Matar, prenosi BBC.