Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bliski istok

Izraelska vojska izvela napad na Rafah nedugo nakon naredbe ICJ-ja

Foto: Screenshot/X

Nakon žestokih napada iznad Rafaha su se mogli vidjeti crni oblaci

Izraelska vojska je izvela nove napade na Rafah, grad u južnom Pojasu Gaze, nedugo nakon što je Međunarodni sud pravde (ICJ) naredio Izraelu da odmah zaustavi vojnu ofanzivu na taj palestinski grad, javlja Anadolu.

U zračnim napadima izraelske vojske na nekoliko lokacija u centralnom dijelu Rafaha, povrijeđeni su mnogi Palestinci koji su prevezeni u Kuvajtsku bolnicu.

Nakon žestokih napada iznad Rafaha su se mogli vidjeti crni oblaci.

Stanovnici Rafaha izjavili su da su zabrinuti i uplašeni zbog novih napada izraelske vojske.

Medicinski timovi i pripadnici Civilne odbrane nastavljaju sa aktivnostima u centru Refah kako bi došli do povrijeđenih nakon bombardovanja.

Međunarodni sud pravde (ICJ) u petak je naredio Izraelu da odmah zaustavi svoju vojnu ofanzivu na Rafah, grad u južnom Pojasu Gaze.

ICJ je saopštio da je izmjena naredbe od 28. marta bila s obzirom na promjenu okolnosti zbog napada na Rafah, odakle su se sklonili raseljeni Palestinci. Prema agencijama UN-a, više od 800.000 ih je pobjeglo iz grada zbog izraelske kopnene invazije.

Sud je naveo da je humanitarna situacija u Rafahu sada “katastrofalna i pogoršana” od naredbe od 28. marta.

Međunarodni sud pravde je naredio Izraelu da u roku od mjesec dana izvijesti sud o napretku u primjeni mjera koje je naredila ta institucija.