Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Izraelska vojska otpustila oficire čije su jedinice pobile humanitarce u Gazi

peter lerner bbc news
FOTO: BBC
Peter Lerner, glasnogovornik IDF-a

Ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir nazvao je odluku načelnika štaba da ukloni dvojicu visokih oficira nečim što je “ravno napuštanju trupa usred rata”

Izraelska vojska smijenila je dva viša oficira nakon što su formacije pod njihovom komandom pobile humanitarne radnike Svjetske centralne kuhinje (WCK) u ponedjeljak u Gazi. U napadu je, podsjećamo, ubijeno sedam humanitarnih radnika.

Lerner: Došlo je do pogrešne procjene

Glasnogovornik Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) za BBC News govorio je nakon što je objavljeno da su dva oficira otpuštena.

Potpukovnik Peter Lerner opisao je napad na konvoj kamiona koji je u ponedjeljak ubio sedam humanitarnih radnika u Gazi kao “ogromnu ljudsku tragediju”. Kada mu je novinar sugerirao da je “smrtonosna sila” korištena na temelju “pretpostavke” da su Hamasovi naoružani ljudi ušli u vozila, on je ustvrdio da je to netačno.

“To nije bila pretpostavka, to je bila vizualna potvrda napadača”, kazao je, prije nego što je rekao da je došlo do “pogrešne procjene” i da su “dva viša oficira – major i pukovnik – otpušteni sa svojih pozicija”.

“Ovaj incident shvaćamo vrlo, vrlo ozbiljno”, nastavio je Lerner, objašnjavajući kako situacija na terenu ne bi smjela spriječiti humanitarne organizacije da rade svoj posao. “Očito smo zakazali u ovom slučaju”, dodao je.

Natjeran da objasni kako izraelska vojna tehnologija nije uspjela identificirati označena WCK vozila, Lerner kaže da noćni uređaj “nije mogao identificirati” naljepnicu nevladine organizacije na krovu i tada se mislilo da su to vozila Hamasa.

“Ovo je, opet, još jedan neuspjeh iz kojeg moramo učiti… kako se ovo ne bi ponovilo u budućnosti”, kazao je.

Ben-Gvir: Smjena oficira “ravna napuštanju trupa usred rata”

Visoki član izraelske vladajuće koalicije oštro je kritizikovao odluku svoje vojske da otpusti dvojicu visokih oficira zbog napada u kojem je poginulo sedam humanitarnih radnika.

Ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir nazvao je odluku načelnika štaba da ukloni dvojicu visokih oficira nečim što je “ravno napuštanju trupa usred rata”.

Ben Gvir, ultranacionalistički političar koji je poznat po antiarapskim komentarima i koji je ranije osuđivan za rasizam, kaže da je odluka o uklanjanju oficira “teška greška koja izražava slabost”.

Čak i ako su počinjenegreške, vojnike treba podržati u ratu, napisao je u objavi podijeljenoj na platformi Twitter.

Britanci bi mogli zabraniti prodaju oružja Izraelu

Britanski ministri su pod pritiskom – uključujući i neke istaknute konzervativne ličnosti – da obustave prodaju oružja Izraelu, nakon ubistva sedam humanitarnih radnika u Gazi, među kojima su bila i tri Britanca.

Insajderi iz vlade naglašavaju da, iako UK izvozi neke vojne dijelove u Izrael, oni čine samo oko 0,02% njenog izvoza.

David Lammy, ministar vanjskih poslova u sjeni, rekao je da je “ozbiljno zabrinut” oko toga pridržava li se Izrael međunarodnog humanitarnog prava.

I vodstvo laburista također je pod pritiskom nekih uticajnih političara u svojim redovima – uključujući gradonačelnika Londona i čelnika stranke u Škotskoj – da odmah pozovu na zabranu prodaje oružja.

Pristanak Izraela da ponovno otvori nove rute pomoći u Gazu mogao bi smanjiti pritisak na britansku vladu da poduzme daljnje korake u vezi s prodajom oružja.

SAD ne planiraju nezavisnu istragu

SAD ne planiraju provesti nezavisnu istragu o ubistvu sedam humanitarnih radnika u Gazi, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Visoki američki dužnosnik rekao je novinarima da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu izvijestio predsjednika Joea Bidena u njihovom telefonskom razgovoru o općim nalazima istrage Izraelskih odbrambenih snaga.