Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

POTVRĐENO

Izraelska vojska povukla se iz bolnice Al Shifa u Gazi, za sobom ostavili mrtva tijela

al shifa

Vojska je prethodno izvršila raciju u Al Shifi, najvećoj bolnici u Gazi, u novembru, nakon što je navela da Hamas održava razrađen komandni i kontrolni centar unutar i ispod kompleksa

Izraelska vojska povukla se iz najveće bolnice u Gazi u ponedjeljak ujutro nakon dvosedmične racije, ostavljajući za sobom nekoliko tijela i ogromna razaranja, saopćili su palestinski mještani.

Vojska je napad na bolnicu Al Shifa opisala kao jednu od najuspješnijih operacija u skoro šestomjesečnom ratu. Tvrdi da je ubila desetke pripadnika Hamasa i drugih oružanih grupa, među kojima starije operativce, te da je zaplijenila oružje i vrijedne obavještajne podatke. Potvrđeno je da su se snage povukle u ponedjeljak.

Nekoliko pacijenata preminulo

Zdravstvena agencija UN-a saopćila je da je nekoliko pacijenata preminulo, a deseci su bili izloženi riziku tokom racije, što je dovelo do još većeg razaranja bolnice koja je već uveliko prestala s radom. Dani teških borbi pokazali su da Hamas još može pružiti otpor, čak i u jednom od najteže pogođenih područja Gaze.

Mohammed Mahdi, koji je među stotinama Palestinaca koji su se vratili u to područje, opisao je prizor “potpunog uništenja”. Rekao je da je nekoliko zgrada zapaljeno i da je izbrojao šest tijela u tom području, među kojima dva u dvorištu bolnice.

Video snimci koji kruže internetom pokazuju teško oštećene i ugljenisane zgrade, gomile ruševina koje su nagomilali buldožeri i pacijente na nosilima u zamračenim hodnicima.

Drugi mještanin, Yahia Abu Auf, kazao je da još ima pacijenata, medicinskih radnika i raseljenih ljudi koji se sklanjaju unutar medicinskog kompleksa nakon što je nekoliko pacijenata prebačeno u obližnju bolnicu Ahli. Dodao je da su vojni buldožeri preorali improvizirano groblje u dvorištu Al Shife.

– Situacija je neopisiva. Okupator je uništio svaki osjećaj života ovdje – kazao je.

Izrael optužuje Hamas da koristi bolnice u vojne svrhe, i izvršio je racije po nekoliko medicinskih ustanova. Navodi da je pokrenuo napad na Al Sifu nakon što su se Hamasovi i borci ostalih grupa tu pregrupisali.

Zdravstveni zvaničnici u Gazi negiraju te navode. Kritičari optužuju vojsku da bezobzirno ugrožava civile i da desetkuje zdravstveni sektor koji je već pretrpan ratnim ranjenicima. Palestinci tvrde da su izraelski vojnici nasilno evakuirali kuće u blizini bolnice Al Shifa u centru grada Gaze i primorali su stotine mještana da marširaju na jug.

Više od stotinu pacijenata još u bolnici

Najmanje 21 pacijent preminuo je od početka racije, objavio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus u nedjelju navečer na društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitteru.

Naveo je da je više od stotinu pacijenata još u kompleksu, među kojima četvero djece i 28 pacijenata u kritičnom stanju. Kazao je i da nema pelena, vrećica za urin ili vode za čišćenje rana, te da su brojni pacijenti patili od inficiranih rana i dehidracije.

Vojska je prethodno izvršila raciju u Al Shifi, najvećoj bolnici u Gazi, u novembru, nakon što je navela da Hamas održava razrađen komandni i kontrolni centar unutar i ispod kompleksa. Otkrila je tunel koji prolazi ispod bolnice i koji je vodio do nekoliko soba, kao i oružje za koje tvrdi da je zaplijenila unutar medicinskih zgrada, ali ništa u mjeri u kojoj se tvrdilo prije racije, prenosi AP.