Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

gaza

Izraelska vojska priznala da je pobila taoce: Pogrešno smo ih identificirali

daniel hagari

Rekao je da je vojska izrazila “duboko žaljenje” i da istražuje incident

Izraelska vojska u petak je greškom ubila troje izraelskih talaca tokom svoje kopnene operacije u Pojasu Gaze, saopćili su vojni zvaničnici.

Glavni glasnogovornik vojske, kontraadmiral Daniel Hagari, kazao je da su izraelski vojnici pronašli taoce i pogrešno ih identificirali kao prijetnju.

Rekao je kako nije jasno jesu li pobjegli svojim otimačima ili su napušteni.

“Kao rezultat toga, vojnici su pucali prema njima i oni su poginuli”, rekao je Hagri.

“Tokom pretraga i provjera na području na kojem se dogodio incident, pojavila se sumnja u identitet preminulih osoba. Njihova su tijela prebačena na izraelski teritorij na ispitivanje, nakon čega je potvrđeno da se radi o tri izraelska taoca”, dodao je.

Ubistvo talaca se desilo u području grada Gaze, Shijaiyah, gdje su se vojnici posljednjih dana upustili u žestoke borbe protiv boraca Hamasa.

Rekao je da je vojska izrazila “duboko žaljenje” i da istražuje incident, prenosi AP.

Objavljena su i imena dvojice ubijenih talaca. U pitanju su Yotam Haim, otet iz kibuca Kfar Aza te Samer Talalka, otet iz kibuca Nir Am. Porodica trećeg ubijenog taoca nije željela da njegovo ime bude objavljeno.

Ministar ratnog kabineta Izraela Benny Gantz napisao je na X-u kako mu je “srce slomljeno” zbog vijesti da su vojnici greškom ubili tri taoca.

“Moje srce ide uz sve porodice talaca, kao i uz vojnike koji su u dubini (Gaze) izvršavajući složenu i važnu misiju, kakvu nismo vidjeli od uspostave države. Naša odgovornost je pobijediti u ovom ratu, a dio te pobjede bit će vraćanje talaca kući. Učinit ćemo sve što možemo da ih vratimo žive. Sve”, napisao je.