Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

planovi za invaziju

Izraelska vojska se gomila na granici s Gazom: Da li kreće i kopneni udar?

ISRAELI ARMY
Israeli soldiers prepare to move down south on May 11, 2021, El Poran, Golan Heights. Photo by Michael Giladi/Flash90.

Kako javlja Times of Israel, pozivajući se na vojne izvore, planovi za invaziju Gaze su trenutno u pripremi te će biti prezentirani komandi vojske tokom dana

Izrael od jutra gomila vojsku na granici s Gazom. Očekuje se da će tokom dana dobiti odobrenje za upad vojske u to područje.

Kako javlja Times of Israel, pozivajući se na vojne izvore, planovi za invaziju Gaze su trenutno u pripremi te će biti prezentirani komandi vojske tokom dana. Nakon toga planovi idu na odobrenje političkom vrhu zemlje.

Plan za upad vojske u Gazu dolazi u trenutku najžešćih sukoba Izraelaca i Palestinaca u posljednjih nekoliko godina, navodi Reuters. Agencija navodi da su planovi za kopnenu invaziju Gaze “u različitim fazama pripreme”.

Takva kopnena akcija vojske u Gazi nije viđena od 2014. godine

Tokom noći Hamas je lansirao niz raketa prema Tel Avivu, zbog čega su se oglasile sirene, a hiljade Izraelaca uputile su se prema skloništima.

Ujutro je Izrael pojačao zračne udare na Gazu, pri čemu je jedna šestospratnica potpuno uništena.

Najmanje 67 ljudi ubijeno je u Gazi od ponedjeljka kada je situacija eskalirala, objavilo je ministarstvo zdravstva Pojasa Gaze. U Izraelu je ubijeno sedam ljudi, rekli su izraelski zdravstveni dužnosnici.