Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zapadna obala

Izraelska vojska upala u Ibrahimovu džamiju u Hebronu, zabranili ezan i večernju molitvu

ibrahimova dzamija
FOTO: X

Hebron je dom za otprilike 160.000 palestinskih muslimana i oko 500 jevrejskih doseljenika koji žive u nizu enklava samo za Jevreje koje strogo čuvaju izraelske trupe

Izraelska vojska upala je u petak u Ibrahimovu džamiju u gradu Hebronu na Zapadnoj obali i zabranila ezan, odnosno muslimanski poziv na večernju molitvu, kao i večernju molitvu. 

Ghassan al-Rajabi, direktor Vakufskog odjela u Hebronu, rekao je za Anadoliju da su vojnici istjerali službenike Vakufskog odjela iz džamije i spriječili ih da klanjaju magrib, odnosno večernju molitvu.

Dodao je da se činilo da je upad vojske osigurao ulazak visokog izraelskog zvaničnika koji je obilazio dijelove džamije.

Al-Rajabi je napomenuo da je džamija ostala zatvorena za palestinske vjernike do noćnih molitvi.

Nakon što je jevrejski ekstremistički doseljenik Baruh Goldstein izvršio masakr nad 29 palestinskih vjernika 1994. u toj džamiji, izraelske vlasti podijelile su kompleks džamije između muslimanskih i jevrejskih vjernika.

Komitet za svjetsku baštinu UNESCO-a odlučio je u julu 2017. godine uključiti Ibrahimovu džamiju i stari grad Hebron na svoju listu svjetske baštine.

Hebron je dom za otprilike 160.000 palestinskih muslimana i oko 500 jevrejskih doseljenika koji žive u nizu enklava samo za Jevreje koje strogo čuvaju izraelske trupe.