Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Represija

Izraelske snage nastavljaju noćne racije: Privedena petorica Palestinaca

Izraelska_vojska_pretres_Wafa

Tokom pretresa izraelske snage privode desetine Palestinaca, uključujući i maloljetnike

Najmanje petorica Palestinaca lišena su slobode tokom sinoćnjih racija koje su izraelske snage sigurnosti izvele na okupiranoj Zapadnoj obali, javlja Anadolu Agency (AA).

Izraelska vojska saopćila je da je riječ o licima koja se sumnjiče za terorističke aktivnosti, ali nije precizirala o kakvim aktivnostima je riječ.

S ciljem dodatnog pritiska i zastrašivanja Palestinaca, izraelske snage sigurnosti već mjesecima svaku noć provode pretrese u naseljima na području okupirane Zapadne obale.

Tokom pretresa izraelske snage privode desetine Palestinaca, uključujući i maloljetnike. Većina privedenih provede po nekoliko dana pritvoru.

Prema podacima Unije porodica palestinskih zatvorenika izraelske snage su ove godine slobode lišile najmanje 1.600 Palestinaca. U izvještaju te organizacije se navodi da su četvrtina privedenih maloljetnici, a da je među njima i najmanje 30 djece u dobi ispod 14 godina.

Prema podacima palestinskih institucija u izraelskim zatvorima trenutno se nalazi najmanje 6.000 Palestinaca, uključujući 52 žene, 430 administrativnih pritvorenika, šestoro parlamentaraca i 270 djece.