Globus

Nakon "Marša zastava"

Izraelski borbeni avioni bombardirali Pojas Gaze, napali su kampove Hamasa

16/06/2021
Foto: Anadolija

Izraelska vojska objavila je u srijedu u ranim jutarnjim satima da su bombardiranja odgovor na zapaljive balone poslane iz Gaze na izraelsko područje

Izraelski borbeni avioni gađali su palestinske organizacije u Pojasu Gaze prvi put otkako je prekid vatre s Hamasom zaustavio nedavne eskalacije u borbama.

Izraelska vojska objavila je u srijedu u ranim jutarnjim satima da su bombardiranja odgovor na zapaljive balone poslane iz Gaze na izraelsko područje.

Izvori sigurnosti u Gazi rekli su da se na tom teritoriju čulo nekoliko eksplozija. Niko nije ozlijeđen, ali su dva vojna mjesta Hamasa pretrpjela veliku štetu, rekli su.

Izvori su rekli da su zapaljivi baloni poslani kao palestinski protest protiv izraelskog ‘Marša zastava’ kroz Jeruzalem.

U kontroverznom maršu u utorak je oko 5.000 izraelskih nacionalista marširalo kroz Jeruzalem.

Ruta je prolazila kroz muslimansku četvrt jeruzalemskog Starog grada, što su Palestinci doživljavali kao provokaciju.

Prema videozapisima, dva požara za koja vatrogasne jedinice kažu da su izazvani sumnjivim zapaljivim balonima iz pojasa Gaze ostavila su velika područja izgorjele trave na jugu Izraela, prenosi dpa.

Palestinske oružane grupe su u više navrata preko granice u Izrael slali balone s eksplozivima i zapaljivim uređajima kako bi nanijeli štetu.

Sukob između Izraela i palestinskih oružanih grupa u Pojasu Gaze prošlog mjeseca je završen prekidom vatre koji je uz posredovanje Egipta stupio na snagu 21. maja.

Takozvani ‘Marš zastava’ slavi godišnjicu izraelske okupacije istočnog dijela Jeruzalema 1967. godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.