Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izvještaj

Izraelski helikopter pucao na Izraelce na festivalu tokom napada Hamasa 7. oktobra

izrael palestina
Foto: Wafa
Ilustracija

Haaretz je objavio da je vojni helikopter stigao na mjesto održavanja festivala i otvorio vatru na napadače, ali je ranio i nekoliko učesnika festivala

U novom izvještaju u subotu otkriveno je da je izraelski vojni helikopter pucao na naoružane palestinske napadače, ali je ranio Izraelce koji su bili na festivalu tokom napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.
Novine “Haaretz” navode da se izraelska sigurnosna procjena temelji na istrazi policije s Hamasovim naoružanim osobama koje su uhapšene 7. oktobra, javlja Agencija Anadolija.

Haaretz je objavio da je vojni helikopter stigao na mjesto održavanja festivala i otvorio vatru na napadače, ali je ranio i nekoliko učesnika festivala.

Rečeno je da, prema procjeni, napadači nisu imali prethodne informacije o festivalu koji je održan u blizini Kibbutz Re'ima, u blizini granice s Gazom.

Izraelske novine “Yedioth Ahronoth” također su objavile izvještaj o intervenciji helikoptera izraelskih zračnih snaga u napadu koji je izveo Hamas iz Gaze 7. oktobra.

Novine su objavile da je izraelskim snagama “bilo teško identificirati militante Hamasa”, dodajući da su piloti helikoptera “koristili topništvo” protiv civila na festivalu.

-Teroristi Hamasa dobili su upute da se polako stope s gomilom i da se ni pod kojim okolnostima ne miču – piše u novinama.

Objavljeno je da su na taj način pokušali prevariti zračne snage da povjeruju da su oni dolje Izraelci.

-Ova prevara je neko vrijeme funkcionisala, sve dok se helikopteri Apache nisu morali osloboditi svih ograničenja. Pilotima je bilo teško razlikovati ko je terorist, a ko Izraelac – dodali su u izvještaju.

List navodi da su “kada su to shvatili neki od njih odlučili samostalno, bez dopuštenja nadređenih, upotrijebiti topničke granate protiv terorista”.

Policija je procijenila da je broj ubijenih na festivalu 364, ali nije otkrila njihov identitet.

Detalji istrage u suprotnosti su sa službenim izraelskim narativom o napadu palestinske grupe otpora koja je tvrdila da su Hamasovi naoružani pripadnici pobili ljude na festivalu.

Broj ubijenih u napadima koje izraelska vojska izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra povećan je na 12.300, uključujući 5.000 djece i 3.330 žena.

Hiljade zgrada, uključujući bolnice, džamije i crkve, ili su oštećene ili uništene u izraelskim nemilosrdnim napadima na opkoljenu enklavu.

Izrael je odbacio sve glasnije pozive na prekid vatre do oslobađanja talaca koje drži Hamas.