Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbile masovne demonstracije

Izraelski parlament u prvom čitanju prihvatio kontroverznu reformu pravosuđa

izrael protesti
Foto: Screenshot/ YouTube

Odredbu je predložila Netanyahuova ekstremno desničarska vlada, koja je inaugurirana krajem decembra

Izraelski parlament glasao je u utorak ujutru u korist kontroverznog zakona koji ograničava dio ovlasti Vrhovnog suda, u okviru planirane revizije pravosuđa premijera Benjamina Netanyahua.

Netanyahuov plan da revidira pravosuđe bacio je izraelsko društvo u nemir i izazvao masovne demonstracije širom zemlje otkako je prvi put objavljen u januaru.

U noći između ponedjeljka i utorka, prijedlog zakona prošao je prvo od tri čitanja potrebna da postane zakon. Svih 64 poslanika koalicione vlade krajnje desnice glasalo je za, dok je 56 poslanika glasalo protiv. Kada su rezultati objavljeni na plenumu, opozicioni poslanici su uzvikivali “Sramota! Sramota!”

Prije glasanja, stotine demonstranata održale su skupove ispred zgrade Kneseta, dok je druga grupa uspjela ući u zgradu i nakon toga je nasilno uklonjena.

Odredbu je predložila Netanyahuova ekstremno desničarska vlada, koja je inaugurirana krajem decembra. Ako bude u potpunosti usvojena nakon dodatna dva kruga glasanja, ta odredba spriječila bi Vrhovni sud da poništi vladine odluke na osnovu “razumnosti”.

To je ključna odredba u spornoj reviziji, koja nastoji da umanji ovlaštenja Vrhovnog suda. Protivnici kažu da će remont potkopati vladavinu zakona, dok Netanyahu tvrdi da je promjena potrebna kako bi se obuzdao pretjerano aktivistički Vrhovni sud.

Lideri pokreta protiv reforme, uključujući istaknute pravne stručnjake, ekonomiste, preduzetnike visoke tehnologije i bivše visoke sigurnosne službenike, najavili su u utorak planove za “Dan poremećaja”. U sklopu protesta, demonstracije se održavaju širom zemlje, a glavni autoputevi, uključujući i one koji vode do izraelskog međunarodnog aerodroma Ben Gurion, bit će blokirani, prenosi Xinhua.