Globus

Yair Lapid

Izraelski premijer podržao dvodržavno rješenje za izraelsko-palestinski sukob

22/09/2022
Foto: Screenshot/Twitter

- Sporazum sa Palestincima, zasnovan na dvodržavnom rješenju, prava je stvar za sigurnost Izraela, za izraelsku ekonomiju i za budućnost naše djece - rekao je Lapid

Izraelski premijer Yair Lapid pozvao je u četvrtak na dvodržavno rješenje za višedecenijski izraelsko-palestinski sukob i ponovo je potvrdio da će Izrael učiniti “šta god je potrebno” da spriječi Iran da razvije nuklearnu bombu.

Njegovo spominjanje rješenja o dvije države, što je prvi put da je jedan izraelski lider uradio u posljednjih nekoliko godina na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, uslijedilo je nakon što je američki predsjednik Joe Biden u Izraelu u augustu podržao taj dugo neaktivan prijedlog, prenio je Reuters.

– Sporazum sa Palestincima, zasnovan na dvodržavnom rješenju, prava je stvar za sigurnost Izraela, za izraelsku ekonomiju i za budućnost naše djece – rekao je Lapid.

Dodao je da će svaki sporazum biti uslovljen miroljubivom palestinskom državom koja neće prijetiti Izraelu.

Lapid je govorio manje od šest sedmica prije izbora 1. novembra koji bi mogli vratiti na vlast desničarskog bivšeg premijera Benjamina Netanyahua, dugogodišnjeg protivnika rješenja o dvije države.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.