Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

podijela unutar vlade

Izraelski ratni kabinet bez dogovora o odgovoru na napad Irana

idf netanyahu
FOTO: Screenshot
Arhiva

U slučaju bilo kakve izraelske odmazde, odgovor će slijediti za nekoliko sekundi, a ne sati, poručuju iz Teherana

Članovi izraelske ratne vlade nisu postigli dogovor kako odgovoriti Iranu na veliki napad dronovima i projektilima. U kabinetu premijera Netanyahua nastale su podjele. Dok se razmatra vojni odgovor, Izrael je krenuo u diplomatski napad. Ministar vanjskih poslova poslao je pisma u 32 zemlje od kojih traži uvođenje sankcija za iranski raketni program.

U trenutku kada se Izrael nalazi pred dilemom otvoriti novu frontu s Iranom ili ne, dok još traje rat u pojasu Gaze, premijer Benjamin Netanyahu posjetio je nove vojne ročnike. Vojni vrh već je objavio da će odgovoriti Iranu, ne iznoseći detalje, iako saveznici uz čiju su pomoć oborili iranske dronove pozivaju na deeskalaciju. 

– Iran stoji iza Hamasa, Hezbolaha i drugih, ali mi smo odlučni pobijediti i braniti se u svim arenama, rekao je.

U slučaju bilo kakve izraelske odmazde, odgovor će slijediti za nekoliko sekundi, a ne sati, poručuju iz Teherana.

– Ako izraelski režim pogriješi, ovaj put odgovor Irana, kao što su najavili iranski vojni komandanti, neće biti minimalan nego trenutan i oštar, rekao je Hossein Amirabdollahian, iranski ministar vanjskih poslova.

Američki dužnosnici tvrde da nisu obaviješteni o tome kakav bi mogao biti izraelski odgovor, donosi američki NBC, kao i da bi potencijalni odgovor Izraela mogao podrazumijevati ograničene napade na iranske vojne snage i proiranske grupe izvan Irana. Joe Biden je, inače, bio jasan: ako Izrael napadne teritorij Irana, SAD neće u tome učestvovati. 

– Izrael je danas u daleko jačem strateškom položaju nego što je bio prije samo nekoliko dana. Hvaljeni iranski raketni program kojim prijeti Izraelu, pokazao se znatno manje učinkovitim. Izraelska se odbrana, s druge strane, pokazala boljom nego što su mnogi pretpostavljali. Izraelsku odbranu ojačala je koalicija zemalja predvođenih Sjedinjenim Državama koje nikad prije nisu tako ekstenzivno i direktno branile Izrael od napada, dodao je John Kirby, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost.

Američka pomoć odbrani izraelske države i dalje je neupitna, ali širenje sukoba nije nikome u interesu. Zato i njemačka šefica diplomatije, nakon posjeta Jordanu, odlazi u Izrael.